Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) is gericht op de behandeling van ziektes aan de inwendige organen voor onze spijsvertering. Hoewel de diverse organen vaak los van elkaar genoemd worden, zijn ze voor hun functie volledig van elkaar afhankelijk. Wanneer een orgaan uitvalt, heeft het hele spijsverteringsstelsel daar last van.

We onderscheiden de volgende onderdelen van het maagdarmkanaal:

  • slokdarm
  • maag
  • twaalfvingerige darm
  • dunne darm
  • dikke darm
  • alvleesklier
  • galblaas en galwegen
  • lever


Ieder van deze organen kent zijn eigen specifieke problemen, ziektes, aangeboren afwijkingen en klachten. De maag-darm-leverarts heeft over deze aandoeningen specialistische kennis, hanteert specifieke methodes voor onderzoek en kent vele mogelijkheden van behandeling.

Endoscopisch onderzoek
Een belangrijk onderdeel van het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten is het doen van endoscopisch onderzoek. Met behulp van endoscopen (letterlijk: binnenkijker) kunnen grote gedeelten van het maagdarmstelsel van binnen worden onderzocht. Ook bestaat de mogelijkheid om kleine stukjes weefsel voor nader onderzoek te verkrijgen (biopten). Bovendien is zeer specialistisch instrumentarium beschikbaar om inwendig kleine operaties en ingrepen te verrichten, zonder dat, zoals vroeger, grote operaties nodig zijn.

Het Endoscopisch Diagnostisch Centrum (EDC) richt zich speciaal op onderzoek naar darmkanker. Klik hier voor meer informatie. 

 

Digitale voorlichting voor verschillende endoscopische onderzoeken 

Voor verschillende endoscopische onderzoeken is er digitale voorlichting beschikbaar. Door middel van tekst, video's, geluid, foto's en 3d-filmpjes wordt u goed voorbereid op uw behandeling. Ook vult u thuis al een digitale vragenlijst in, zodat de arts goed voorbereid is op de afspraak. Uit onderzoek blijkt dat patiënten erg tevreden zijn over deze digitale manier van voorlichten. Lees meer >

 

Algemeen beeld uit de digitale voorlichtingBeeld uit de digitale voorlichting

 

Hepatitis Behandelcentrum
De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten is door de Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm- en Leverartsen gecertificeerd als Hepatitis Behandelcentrum. Dat betekent dat de afdeling verantwoordelijkheid heeft voor behandeling en begeleiding van patiënten met chronische hepatitis B en C (ook bekend als geelzucht) in de regio.

Afspraak maken
U kunt een afspraak maken via de centrale afsprakenbalie, telefoonnummer 033 – 850 6070. Voor spoedgevallen is er altijd een dienstdoende maag-darm-leverarts of internist beschikbaar. Spoedconsulten verlopen in principe altijd via contact met de huisarts.


Verbonden aan
Bekkenbodemzorg