aandachtsgebied

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is er om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. En zo vroeg te kunnen behandelen. Als het nodig is, krijgt u in Meander na de uitslag snel verder darmonderzoek, zoals een coloscopie.

Daarom Meander

  • Modernste apparatuur en onderzoek volgens kwaliteitseisen overheid
  • Endoscopisch Diagnostisch Centrum voor darmonderzoek
  • Voorrang in Meander Oncologisch Centrum


Uw afspraak

maken of wijzigen

Overige vragen? Neem contact met ons op.

Terug

Bevolkingsonderzoek darmkanker in Meander Medisch Centrum

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker krijgen vrouwen en mannen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging per post. Daarin ontvangt u een ontlastingstest. U verzamelt zelf een beetje ontlasting in een buisje. Dit stuurt u op naar het laboratorium. Als er bloed in uw ontlasting gevonden wordt, krijgt u een uitnodiging voor inwendig darmonderzoek (coloscopie).

In Meander onderzoeken we waarom er bloed in uw ontlasting zit. Eerst heeft u een intakegesprek met de MDL-verpleegkundige in Amersfoort. Hier krijgt u uitleg over het darmonderzoek (coloscopie) en hoe u zich kunt voorbereiden. De verpleegkundige maakt meteen een afspraak voor u. Ook kunt u al uw vragen stellen. Een paar dagen later vindt het darmonderzoek zelf plaats in het Endoscopisch Diagnostisch Centrum in Baarn. Dit is onderdeel van Meander en speciaal ingericht voor darmonderzoek.

De arts kijkt met een slangetje met camera (endoscoop) in uw dikke darm. U krijgt direct een voorlopige uitslag. Bij een poliep is er verder onderzoek nodig. Binnen een week krijgt u de definitieve uitslag. Blijkt u darmkanker of een voorstadium daarvan te hebben? Dan kunt u voor meer onderzoek en een behandeling terecht in Meander voor oncologische zorg. Hier krijgt u voorrang op onderzoek en wordt u doorverwezen voor een operatie.

Poliklinieken,
spreekuren & afdelingen

Bekijk het overzicht
Foto van Dr. L.G. Capelle
Dr. L.G. Capelle MDL-arts
“Het puzzelen en denkwerk op de polikliniek in combinatie met de endoscopische onderzoeken, maakt MDL zo’n interessant en gevarieerd vakgebied.”