Orgaan- en weefseldonatie

Wanneer een patiënt overlijdt in het ziekenhuis moet de arts beoordelen of de patiënt medisch geschikt is voor orgaan- en/of weefseldonatie. Bij geschiktheid raadpleegt de arts of verpleegkundige het Donorregister.

Terug

De nieuwe Donorwet is in werking getreden. Maar wat betekent dit nu voor u? Een eigen keuze invullen in het Donorregister geeft duidelijkheid. Praat over uw keuze met uw naasten. De mensen om u heen weten dan of u wel of geen donor wilt worden. Lees meer op de pagina Wat gebeurt er als u geen keuze invult?

Iedereen vanaf 12 jaar mag zich registreren in het Donorregister. Bent u ouder dan 18 jaar en heeft u zelf geen keuze ingevuld? Dan staat u in het register met ‘geen bezwaar tegen donatie’. Iedereen kan zijn registratie in het Donorregister op elk moment wijzigen. Dat geldt ook voor de ‘geen bezwaar-registratie’.

Voor meer informatie over orgaan- en weefseldonatie verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Kijk voor meer informatie over donorregistratie op www.donorregister.nl. Hier kunt u tevens terecht met uw vragen. Meander heeft een donatiecoördinator; eventuele vragen kunt u ook mailen naar km.broeders@meandermc.nl.