aandachtsgebied

Schildklierkanker

Schildklierkanker komt gelukkig weinig voor. Een knobbel in de nek is vaak onschuldig. Daarom doen we eerst goed onderzoek. Schildklierkanker is goed te behandelen, met een schildklieroperatie en eventueel aanvullende therapie.

Daarom Meander

  • Hoge kwaliteit diagnostiek en behandelingen op maat
  • Multidisciplinaire zorg in Meander Centrum voor oncologische zorg
  • Nauwe samenwerking in de regio, waaronder met UMC Utrecht

Uw afspraak

maken of wijzigen

Overige vragen? Neem contact met ons op.

Terug

Schildklierkanker in Meander Medisch Centrum

De schildklier is een hormoonklier in de hals. In Meander kunt u terecht voor onderzoek bij het vermoeden op schildklierkanker. U krijgt als eerste onderzoek een schildklierecho met punctie. De arts neemt dan een stukje weefsel (biopt) weg voor onderzoek. 

Samen kiezen we vervolgens de behandeling die bij u past. Vaak starten we met een operatie. Er kan nog een aanvullende behandeling met radioactief jodium (jodium-131 therapie) nodig zijn. Specialisten van verschillende afdelingen binnen Meander werken hierbij nauw samen. Zij vormen een ervaren team van artsen, verpleegkundigen, laboranten, doktersassistenten en secretarieel personeel. Want goed teamwerk is onmisbaar is voor een succesvolle behandeling van schildklierkanker.

Niet alleen binnen Meander, maar ook in de regio delen we onze kennis met elkaar. Met specialisten uit bijvoorbeeld het UMC Utrecht hebben we eenzelfde zorgpad voor de behandeling van schildklierkanker gebaseerd op de (inter)nationale richtlijnen. We volgen nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied endocrinologie van dichtbij. Zo blijven we onze zorg altijd verbeteren.

Poliklinieken,
spreekuren & afdelingen

Bekijk het overzicht
Foto van Dr. M.E. Sanson-van Praag
Dr. M.E. Sanson-van Praag Internist-endocrinoloog
“Dankzij de goede sfeer en de ambitie om topzorg te leveren, kan ik mijn patiënten de best mogelijke zorg en begeleiding geven voor hun (vaak chronische) aandoeningen.”
7 juni 2022

Unieke samenwerking van twee zussen naar diagnose schildklierkanker

Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, internist in Meander Medisch Centrum, heeft onder andere samen met haar zus, nucleair geneeskundige in LUMC, onderzoek gedaan naar de diagnose van schildklierkanker. Deze samenwerking was succesvol: met behulp van een PET/CT-scan van de schildklier kan beoordeeld worden of een knobbel goed- of kwaadaardig is, waardoor er 40% minder overbodige operaties plaatsvinden. Beide zussen maakten deel uit van een groot researchteam waarin academische en topklinische ziekenhuizen samenwerkten. Lees verder