aandachtsgebied

Schildklierkanker

Schildklierkanker komt gelukkig weinig voor. Een knobbel in de nek is vaak onschuldig. Daarom doen we eerst goed onderzoek. Schildklierkanker is goed te behandelen, met een schildklieroperatie en eventueel aanvullende therapie.

Daarom Meander

  • Hoge kwaliteit diagnostiek en behandelingen op maat
  • Multidisciplinaire zorg in Meander Centrum voor oncologische zorg
  • Nauwe samenwerking in de regio, waaronder met UMC Utrecht

Uw afspraak

maken of wijzigen

Overige vragen? Neem contact met ons op.

Terug

Schildklierkanker in Meander Medisch Centrum

De schildklier is een hormoonklier in de hals. In Meander kunt u terecht voor onderzoek bij het vermoeden op schildklierkanker. U krijgt als eerste onderzoek een schildklierecho met punctie. De arts neemt dan een stukje weefsel (biopt) weg voor onderzoek. 

Samen kiezen we vervolgens de behandeling die bij u past. Vaak starten we met een operatie. Er kan nog een aanvullende behandeling met radioactief jodium (jodium-131 therapie) nodig zijn. Specialisten van verschillende afdelingen binnen Meander werken hierbij nauw samen. Zij vormen een ervaren team van artsen, verpleegkundigen, laboranten, doktersassistenten en secretarieel personeel. Want goed teamwerk is onmisbaar is voor een succesvolle behandeling van schildklierkanker.

Niet alleen binnen Meander, maar ook in de regio delen we onze kennis met elkaar. Met specialisten uit bijvoorbeeld het UMC Utrecht hebben we eenzelfde zorgpad voor de behandeling van schildklierkanker gebaseerd op de (inter)nationale richtlijnen. We volgen nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied endocrinologie van dichtbij. Zo blijven we onze zorg altijd verbeteren.

Foto van Dr. M.E. Sanson-van Praag
Dr. M.E. Sanson-van Praag Internist-endocrinoloog
“Dankzij de goede sfeer en de ambitie om topzorg te leveren, kan ik mijn patiënten de best mogelijke zorg en begeleiding geven voor hun (vaak chronische) aandoeningen.”

Leven met en begeleiding bij kanker

Kanker doet veel met je, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit heeft gevolgen voor uw dagelijks leven. Om daar beter mee om te gaan, kunt u hulp en ondersteuning krijgen. Dit kan zowel tijdens als na de behandeling.

25 mei 2023

Week van de schildklier – Schildklierkankerzorg goed geregeld in Meander

Deze week is het de week van de schildklier. Daarom staat Meander stil bij de behandeling en de gevolgen van de diagnose schildklierkanker voor de patiënt. Schildklierkanker is een relatief weinig voorkomende vorm van kanker. In 2022 kregen ongeveer 900 mensen schildklierkanker in Nederland. Dat is 0.7% van alle kankerdiagnoses in Nederland. Schildklierkanker komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Gelukkig heeft schildklierkanker over het algemeen een erg goede levensverwachting, namelijk een vijf jaars overlevingskans van 84%. Lees verder

Poliklinieken,
spreekuren & afdelingen

Bekijk het overzicht

Kwaliteit

Gemiddelde patiëntervaring

8.6
Kwaliteit en veiligheid