Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren. Het is een specialisatie binnen de Interne Geneeskunde. Hematologisch onderzoek richt zich met name op analyses van de cellen in bloed, beenmerg en de lymfeklieren.

 

De zorg rond de hematologie wordt door gespecialiseerde artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen uitgevoerd. Zij werken samen met ondersteunende disciplines zoals bijvoorbeeld een diëtiste of fysiotherapeut.

 

Meander Medisch Centrum heeft op het gebied van hematologie een nauwe samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

 

Goedaardige en kwaadaardige hematologie
De Hematologie kan verdeeld worden in goedaardige (benigne) hematologische aandoeningen en kwaadaardige (maligne) aandoeningen.

 

De goedaardige hematologie omvat de aandoeningen die geen kanker zijn. De kwaadaardige hematologie omvat alle aandoeningen waarbij er sprake is van een ongeremde celdeling (kanker).

Goedaardige (benigne) aandoeningen
Anemie
Hemacromatose
Idiopatische Trombocytopenische Purpura (ITP)
Mastocytose
Trombose en longembolie
Trombotische trombocytopenische purpura (TTP)
Ziekte van Willebrand

Kwaadaardige (maligne) aandoeningen

Essentiële trombocythemie (ET) 

Hodgkinlymfoom en Non Hodgkinlymfoom

Leukemie (AML, ALL, CLL, CML)

Myelodysplastisch Syndroom (MDS)

Multiple Myeloom

Polycythemie Vera (PV)

Kwaliteit
Wij zijn er trots op dat we vanaf mei 2011 in het bezit zijn van de deelaccreditatie oncologische zorg van het NIAZ, het kwaliteitskeurmerk van de zorg. Meer informatie over oncologische zorg in Meander Medisch Centrum vindt u hier.


Afdelingen / Specialismen
Interne geneeskunde
 
Specialisten / zorgverleners
Fijnheer (R.)
Kroeze (A.C.)
Rakhorst (C.)
Regelink (J.C.)
Spreekuren
Hematologie
Verpleegkundig hematologisch spreekuur
dr. S.K. Klein
Internist-hematoloog

"Topzorg in regionale samenwerking volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en participeren in nationale en internationale studies vormen de basis voor onze hematologische zorg.

 

Aangevuld met ons multidisciplinair team, dat aandacht schenkt aan iedere individuele patiënt: kundig, betrokken en warme begeleiding op maat. Daar zijn wij trots op."