Jongvolwassenen met kanker

Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In Meander Medisch Centrum hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. De AYA-verpleegkundig specialist heeft hierin een centrale rol.

Terug

AYA-zorg: jong en kanker

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen tussen 18 en 39 jaar. Zij kunnen, net als ieder ander, voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Misschien wel net als jij. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb je hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Het zijn vaak andere vragen dan mensen met kanker die ouder zijn. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.

Bij de AYA-verpleegkundige kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen. De vraag: “Wie ben jij en wat heb jij nodig tijdens en ná de kankerbehandeling?” staat centraal.

Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn…’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt hem meenemen naar het ziekenhuis.

Onderwerpen AYA-zorg

AYA-team Meander

Corinne Kroeze, verpleegkundig specialist
Josien Regelink, hematoloog

Corine Kroeze
verpleegkundig specialist
Josien Regelink
hematoloog
Iris Leschot
gespecialiseerd hematologie-verpleegkundige

Contact

  • Tel. 033 — 850 6070. Vraag naar de polikliniek Oncologie/Hematologie.

AYA Zorgnetwerk

Het AYA-team van Meander Medisch Centrum werkt nauw samen met het UMC Utrecht en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel. Als het nodig is verwijzen wij patiënten met ingewikkelde problemen door naar het regionale AYA-Kenniscentrum van het UMC Utrecht. Samen gaan we uit van het principe: Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.