aandachtsgebied

Kinderdiabetes

Diabetes komt steeds vaker voor bij kinderen. Meander is erkend als STZ topklinisch expertisecentrum en behandelt ruim 400 kinderen met diabetes. Bij ons is uw kind zeker van de beste diabeteszorg, thuis en in het ziekenhuis.

Daarom Meander

  • Nieuwste technieken, zoals hybride insulinepomp met sensor
  • Diabetes artsen zijn 24 uur per dag bereikbaar
  • Psychosociale ondersteuning en behandeling op maat


Uw afspraak

maken of wijzigen

Overige vragen? Neem contact met ons op.

Terug

Kinderdiabetes in Meander Medisch Centrum

Als uw kind diabetes heeft, of als het diabetes zou kunnen hebben, komt uw kind bij de kinderarts. Dit gaat op verwijzing van de huisarts of een andere specialist. Kinderdiabetes behandelen we in Meander volgens de nieuwste inzichten en technieken. We hebben hierbij bijzondere aandacht voor de psychosociale impact van deze chronische ziekte op de patiënten en hun familie.

Het kinderdiabetesteam van Meander houdt zich bezig onderzoek en onderwijs. We hebben daarnaast veel oog voor innovatie. De nadruk ligt vooral op de eigen regie van de patiënt. Kinderdiabetes is daarom officieel erkend als STZ-topklinische functie.

Bereikbaarheid

Meander heeft een speciaal kinderdiabetesteam. Er zijn meerdere spreekuren per week. Ook zijn er een aantal avondspreekuren. We zijn dag en nacht bereikbaar voor noodgevallen via de diabetestelefoon die door de kinderartsen-diabetologen wordt beantwoord. Elke dag is er telefonisch spreekuur met de kinderdiabetesverpleegkundige.

Er zijn ook avondspreekuren. De kinderartsen dragen om beurten de diabetestelefoon (nummer bekend bij de patiënten), zodat er dagelijks 24 uur bereikbaarheid is voor noodgevallen. 

Goede educatie en eigen regie staan centraal

In Meander staan goede educatie en eigen regie van de patiënt centraal. In de behandeling van onze patiënten proberen we zo goed mogelijk aan te haken bij de digitale leef- en belevingswereld van onze jonge en jongvolwassen patiënten. Via e-health kan de behandeling zoveel mogelijk in de thuissituatie van het kind plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn teleconsulten en videobellen. Maar ook het digitaal delen van gegevens van de glucosesensor en insulinepomp.

Zo heeft het kinderdiabetesteam veel beter inzicht in hoe het met de kinderen gaat en hoe het beste bijgestuurd kan worden. En verschuift de aandacht van diabetes als 'ziekte' naar diabetes als 'onderdeel van de gezondheid' van het kind en zijn of haar dagelijkse leven.

Psychosociale begeleiding

Diabetes is een chronische ziekte die een enorme impact heeft op het leven van kinderen en hun gezin. Daarom vinden wij het belangrijk om kind en ouders te begeleiden in het omgaan met de psychosociale druk die deze ziekte met zich meebrengt. Wij bieden begeleiding aan van maatschappelijk werk of een psycholoog. Het diabetesteam is zeer bewust bezig met de psychosociale aspecten en de kwaliteit van leven van kind en ouders.

Wetenschappelijk onderzoek

In Meander wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Meander heeft met ongeveer 400 patiënten een grote kinderdiabetespraktijk en daardoor kan het team zich constant blijven door ontwikkelen. In Meander beslist u mee over de behandeling van uw kind en krijgt uw kind zorg op maat. Als u denkt dat uw kind diabetes heeft, kunt u ons altijd bellen. Dag en nacht, want afwachten kan levensgevaarlijk zijn.

Kinderdiabetesteam

Meander heeft een speciaal kinderdiabetesteam. Dat bestaat uit kinderartsen-diabetologen, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten, kinderpsychologen en een maatschappelijk werkster.

Lees verder

Interview kinderarts Roos Nuboer

Steeds meer jongeren hebben Diabetes. "We leven niet gezond", zegt kinderarts Roos Nuboer in een interview met het Reformatorisch Dagblad. 

Lees verder

Poliklinieken,
spreekuren & afdelingen

Bekijk het overzicht
Foto van Drs. R. (Roos) Nuboer
Drs. R. (Roos) Nuboer Kinderarts
“Ons team heeft veel interesse in de huidige technologische mogelijkheden bij de behandeling van diabetes met daarnaast aandacht voor de psychosociale impact van deze ziekte.”
Drie leden van het Kinderdiabetesteam van Meander
13 december 2023

Steeds jonger diabetes type 2

Artsen en het Diabetes Fonds luidden vorige maand op Wereld Diabetesdag de noodklok. Steeds meer tieners krijgen diabetes (suikerziekte) type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Ook Roos Nuboer, kinderarts in Meander Medisch Centrum, maakt zich zorgen. "Vijf jaar geleden zagen we nog nauwelijks kinderen met type 2, nu heeft jaarlijks zo’n 3 á 4 procent van nieuwe diabetespatiënten deze vorm van diabetes.” Lees verder