Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Mammapoli

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli van Meander Medisch Centrum. U heeft iets in uw borst gevoeld of bij het borstbevolkingsonderzoek is iets gevonden dat nader onderzoek vereist.
 

Meander Medisch Centrum biedt goede zorg bij borstkanker. Ex-patiënt Sidney Buitelaar doet in dit filmpje haar verhaal en chirurg Adriaan van Overbeeke vertelt over het onderzoek naar borstkanker en alle behandelingen die mogelijk zijn in het topklinische ziekenhuis in Amersfoort. Lees hier meer over de ervaringen van Sidney.

Op de mammapoli werken gespecialiseerde chirurgen, radiologen, pathologen en een verpleegkundig specialist nauw samen aan onderzoek en behandeling van borstafwijkingen. U kunt na verwijzing door uw huisarts elke werkdag terecht voor onderzoek op deze mammapoli. ‘Mamma’ is trouwens het Latijnse woord voor borst. De uitslag van het onderzoek is snel beschikbaar. Zo heeft u zo snel mogelijk duidelijkheid over de oorzaak van uw klachten

 

Het diagnostische onderzoek wordt verricht op de mammapoli. Dit bestaat uit:

  • Lichamelijk onderzoek
  • Mammografie
  • Echografie van de borst en eventueel de oksel
  • Indien nodig, weefselonderzoek

Soms is het nodig om nog aanvullende onderzoeken te doen: een MRI en/of een stereotactisch biopt.

 

Klik hier voor het beeldverslag van de mammapoli.

 

Uitslag

Als het mogelijk is krijgt u op dezelfde dag van de onderzoeken en de biopsie de uitslag te horen van de chirurg of de verpleegkundig specialist. De onderzoekuitslagen zijn vooraf in een team van deskundigen besproken. Blijkt er sprake van borstkanker (of een voorstadium) dan zal de chirurg met u het verdere behandelplan bespreken. Wij adviseren u om een naaste mee te nemen naar de polikliniek wanneer u de uitslag van het onderzoek te horen krijgt. Twee horen meer dan één en het kan prettig zijn om later over de uitslag door te kunnen praten. Blijkt er sprake te zijn van borstkanker (of voorstadium), dan zal de chirurg met u het verdere behandelplan bespreken.

 

Mammacareverpleegkundige

De mammacareverpleegkundige staat u bij na het gesprek met de chirurg of verpleegkundig specialist. Zij geeft u een Patiënten Informatie Map (PIM) mee. Hierin staat de datum voor de operatie, afspraak met anesthesist en vervolgafspraak bij de mammacareverpleegkundige. Bij de vervolgafspraak met de mammacareverpleegkundige krijgt u informatie over de behandeling/operatie die gaat volgen.

De mammacareverpleegkundige is in het gehele chirurgische traject uw aanspreekpunt. Zo is er een telefonisch spreekuur waar u terecht kunt met vragen. U kunt uw vragen ook mailen naar mammapoli@meandermc.nl.

Het horen van de diagnose borstkanker (of voorstadium) geeft gevoelens van onzekerheid en angst. De mammacareverpleegkundige is er voor u en staat in nauw contact met de andere zorgverleners.

 

Wetenschappelijk onderzoek

U kan gevraagd worden om mee te doen aan wetenschappelijke studies op het gebied van borstkanker. De zorgverlener (chirurg, verpleegkundig specialist, mammacareverpleegkundige, internist of radiotherapeut) bespreekt dit met u.

 

Keurmerk voor kwaliteit van borstkankerzorg

Meander Medisch Centrum krijgt al jaren het roze lintje van de Borstkanker Vereniging Nederland. Ons ziekenhuis scoort goed op de veertien criteria die de patiëntenvereniging belangrijk vindt in de zorg voor patiënten met borstkanker. Zorgverzekeraar CZ hanteert naast de criteria die de Borstkanker Vereniging Nederland aanlegt, nog extra criteria voor het beoordelen van de kwaliteit van de zorg bij borstkanker. Ook uit dit ‘kwaliteitskader’ komt Meander goed naar voren. Meander behoort  volgens het CZ-kwaliteitskader tot de ziekenhuizen die de beste zorg leveren. Deze ziekenhuizen worden door CZ actief aanbevolen bij verzekerden.

 

Team zorgverleners Meander Medisch Centrum voor patiënten met borstkanker

 

Een team van zorgverleners staat klaar voor patiënten met borstkanker. Het roze lintje onderstreept de kwaliteit van deze multidisciplinaire aanpak.