Samen beslissen bij kanker

Als u de diagnose kanker krijgt, moet u vaak in een korte tijd moeilijke beslissingen nemen. Daarom helpen wij u zo goed mogelijk bij het maken van deze keuzes. ‘Samen Beslissen’ betekent dat u samen met ons kijkt naar welke zorg en behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. En bij uw voorkeuren.

Terug

Allereerst bekijken we wat er medisch mogelijk is én hoe u het liefste uw behandeling tegemoet gaat. Uw specialist vertelt u wat de verschillende mogelijkheden zijn. Samen bespreken jullie de voor- en nadelen van de verschillende opties. Zo heeft u alle informatie in handen om een beslissing te nemen. Ook bespreekt u met uw arts wat u belangrijk vindt in uw leven en welke gevolgen de behandelingen daarop hebben. Denk bijvoorbeeld aan bijwerkingen of effecten op de langere termijn.

Als beslissingen over de behandeling samen genomen worden, dan leidt dit tot keuzes die beter aansluiten bij de behoeften van de patiënt en tot meer tevredenheid over de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten.

Een goed gesprek met uw specialist

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om u goed voor te bereiden op het gesprek. Bedenk daarom van tevoren welke vragen u wilt stellen en wat u belangrijk vindt. Geef ook aan als u zich zorgen maakt over iets. Schrijf dit op zodat u niets vergeet. Zo zorgen we er samen voor dat we de behandeling kiezen die het beste bij u past. Het is prettig om tijdens het gesprek bij ons iemand mee te nemen die dicht bij u staat. Uw partner of een andere naaste bijvoorbeeld. Samen onthoudt u meer van een, soms emotioneel, gesprek.

Heeft u na het gesprek nog vragen? Dan kunt u terecht bij uw verpleegkundig specialist of specialistisch verpleegkundige, of u kunt contact opnemen met uw arts. Neem de tijd om samen de juiste beslissing te nemen.