Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstkankerlintje voor Meander Medisch Centrum

Net als in 2013 heeft Meander Medisch Centrum het roze lintje gekregen van de Borstkanker Vereniging Nederland. Het ziekenhuis scoort goed op de twaalf criteria die de patiëntenvereniging belangrijk vindt in de zorg voor patiënten met borstkanker. De nadruk ligt op de patiëntgerichtheid van de zorg. Patiënten geven Meander een positieve beoordeling op het gebied van bejegening door artsen en verpleegkundigen.

 

Binnen een dag
Een patiënt kan na het bezoek aan de huisarts vaak binnen een dag terecht op de mammapoli in Meander Medisch Centrum, als er sprake is van een afwijking in de borst die om nader onderzoek vraagt. De afspraak bij de chirurg en de radioloog vinden direct na elkaar plaats. Indien nodig is er aanvullend weefselonderzoek dat nog diezelfde dag wordt onderzocht door de patholoog. Aan het eind van de dag krijgt de patiënt de uitslag van de onderzoeken door de chirurg. Blijkt er sprake te zijn van borstkanker, dan wordt direct een behandelplan besproken en zo mogelijk een operatiedatum vastgesteld. De mammapoli is elke werkdag geopend. De mammacareverpleegkundigen op de mammapoli spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening en begeleiding van patiënten met borstkanker.

 

In Meander Medisch Centrum staat een team van ervaren en goed op elkaar ingespeelde zorgverleners klaar voor de behandeling van borstkanker.


Ingrijpend
Borstkankerzorg is niet alleen ingrijpend voor de patiënt, maar ook gecompliceerd. Daarom staat er in Meander Medisch Centrum een team van ervaren en goed op elkaar ingespeelde zorgverleners klaar. Elke week bespreken zij alle patiënten in een multidisciplinair overleg, waaraan ook de radiotherapeut, de internist-oncoloog en de nucleair geneeskundige meedoen. Deze zorg hoort daarom thuis in een ziekenhuis zoals Meander dat over de meest geavanceerde voorzieningen voor onderzoek en behandeling beschikt.
Bij de behandeling van borstkanker werken onder meer chirurgen en plastisch chirurgen nauw samen. De plastisch chirurg opereert bij borstsparende behandelingen steeds vaker met de oncologisch chirurg mee om het esthetische resultaat te verbeteren. Daarnaast wordt bij meer patiënten een volledige directe borstreconstructie uitgevoerd.

 

Kwaliteitskeurmerken
Meander Medisch Centrum behaalde eind 2010 als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland de deelaccreditatie oncologie van het NIAZ, als teken van het hoge niveau van de zorg aan kankerpatiënten. Daarnaast beschikt het topklinische ziekenhuis in Amersfoort over diverse kwaliteitskeurmerken, waaronder al sinds vele jaren het ‘roze lintje’ van de Borstkanker Vereniging Nederland.

 

Monitor
In de Monitor Borstkankerzorg (www.monitorborstkankerzorg.nl ) van de Borstkankervereniging Nederland is te zien hoe de zorg in Nederlandse ziekenhuizen is georganiseerd. De criteria zijn aangescherpt in vergelijking met vorig jaar, om ziekenhuizen te stimuleren voortdurend de zorg bij borstkanker te verbeteren. Sommige ziekenhuizen zijn het roze lintje hierdoor kwijtgeraakt.
Op het YouTube kanaal van het ziekenhuis (Meander MC) is een filmpje te zien over de mammapoli van Meander Medisch Centrum. Meer informatie: www.meandermc.nl/mammapoli.