Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Beschrijving

De klompvoet is een aangeboren afwijking die bij 1 op de 800 pasgeborenen voorkomt. De oorzaak is nog niet duidelijk. Er worden tweemaal zoveel jongens als meisjes met een klompvoet geboren. De orthopedisch chirurg kan door het voetje te onderzoeken vaststellen of het om een soepel voetje gaat met een wat afwijkende stand door de positie in de baarmoeder (bijvoorbeeld weinig vruchtwater), of dat het een echte stugge klompvoet betreft.

De benaming klompvoet geeft wel eens verwarring. De naam klompvoet is een verbastering van het Engelse woord ‘clubfoot’, wat verwijst naar de vorm van een golfclub. Een klompvoet is een aandoening die al begint onder de knie. Pezen en spieren in het onderbeen zijn anders aangelegd. De voet zelf heeft in feite vier afwijkingen:

 

  • cavus (holvoet)
  • adductus (banaanvorm voorvoet)
  • varus (kanteling achtervoet)
  • equinus (spitsstand voet)

 

Deze vier afwijkingen worden in de behandeling zo goed mogelijk verholpen. Maar zoals bij vrijwel alle afwijkingen: de ene klompvoet is de andere niet. Er zijn gradaties in de ernst van de klompvoet; het ene voetje is soepeler en makkelijker te behandelen dan het andere. Daarom wordt elke voet nauwkeurig onderzocht om de juiste behandeling te bepalen.