Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Prostatitis is een ontsteking aan de prostaat

Prostatitis is een typische mannenkwaal en is een ontsteking van de prostaatklier. Het is een aandoening die voorkomt bij jonge mannen en mannen van middelbare leeftijd, bij problemen met de urinewegen. De symptomen hangen af van de aard van de ontsteking. Prostatitis kan gepaard gaan met koorts, plasdrang, vaak moeten plassen, irritatie of branderig gevoel bij het plassen, koude rillingen, pijn laag in de rug en pijn in de genitaalstreek. Soms ondervinden mannen nauwelijks of geen klachten. Soms kan middels urineonderzoek in het laboratorium worden vastgesteld of er sprake is van prostatitis, waarbij soms ook het PSA is verhoogd.

Er worden verschillende soorten prostatitis onderscheiden, te weten:

1. Acute bacteriële prostaatontstekingen
2. Chronische bacteriële ontsteking
3. Bacterie loze ontsteking


1. Acute bacteriële prostaatontstekingen
Deze ontsteking komt vooral voor bij jonge mannen en het kan verband houden met recente blaasinfecties. Ook lijkt er een hoger risico te zijn voor mannen met een vergrote prostaat. Acute prostatitis is niet besmettelijk. Vaak wordt Acute prostatitis veroorzaakt door een veel voorkomende bacterien die ook bij blaasontstekingen kunnen voor komen.

Behandeling
Via laboratoriumonderzoek wordt getracht te achterhalen om welke ziektekiemen het precies gaat en met welke antibiotica deze het best bestreden kunnen worden. De klachten verdwijnen veelal snel, maar de antibiotica moet 30 dagen of langer worden ingenomen om te voorkomen dat de ontsteking chronisch wordt.

 

2. Chronische bacteriële ontsteking
Chronische bacteriële ontsteking van de prostaat komt niet vaak voor. Als er regelmatig sprake is van een ontstoken blaas en urinewegen, dan kan dit een chronische bacteriële ontsteking bevorderen.

Behandeling
Behandeling van chronische bacteriële ontsteking is alleen mogelijk met specifieke antibiotica en duurt 30 dagen of langer, al dan niet samen met andere geneesmiddelen.

3. Bacterieloze ontsteking
Veel prostaatontstekingen worden niet veroorzaakt door bacteriën, vandaar ook dat we dan spreken over een bacterieloze ontsteking. Veel bacterieloze prostaatontstekingen doen zich voor bij jonge, seksueel actieve mannen. Het kan komen na een ontsteking van de urinebuis zonder aanwijsbare oorzaak. In een enkel geval kan dan toch sprake zijn van een seksueel overdraagbare aandoening.

Afhankelijk van de aandoening wordt een behandeling gekozen. Als er geen duidelijke oorzaak is, is een behandeling lastig. Warme zitbaden, periodieke massage van de prostaat en frequente ejaculatie kunnen de symptomen verkleinen, al dan niet gecombineerd met een pijnstiller en veel drinken.