Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Prostaatoperatie voor een goedaardige vergroting

Als u een operatie aan de prostaat moet ondergaan, dan zal de uroloog van het Meander Medisch Centrum u vooraf uitgebreid informeren. De informatie die we hier over de prostaatoperatie geven is dan ook algemeen en aanvullend op de informatie die de uroloog u persoonlijk zal vertellen. Voor de prostaatoperatie geldt een opname in het ziekenhuis van gemiddeld 3 dagen.

Typen prostaatoperaties
Afhankelijk van de omvang van de prostaat wordt het type prostaatoperatie bepaald, ofwel de prostatectomie. Daarbij wordt een keuze gemaakt uit één van de volgende prostaatoperatie mogelijkheden:

  • TURP
  • Millin
  • TUMT (niet in Meander)
  • Laser (niet in Meander)


TURP prostaatoperatie
TURP staat voor transurethrale resectie prostaat, ofwel een operatie via een buisje in de plasbuis. Daarbij wordt prostaatweefsel weg geschraapt en blijft alleen de wand van de prostaat achter. Het prostaatweefsel wordt in het laboratorium onderzocht, het pathologisch onderzoek. Omdat deze wand achterblijft, kan de prostaat na de TURP-operatie wel weer aangroeien. Over het algemeen zal de prostaat echter nooit meer zo groot worden dat het weer de problemen geeft.

 


Millin (open prostaatoperatie)
Tijdens de operatie verwijdert de uroloog het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt. De prostaat wordt niet in zijn geheel verwijderd. Het doel van de ingreep is een verbeterde urinelozing. Het verwijderde weefsel wordt door de patholoog-anatoom onder een microscoop onderzocht; de uitslag van het weefselonderzoek krijgt u na uw ontslag tijdens de controle op de polikliniek.

TUMT prostaatoperatie
TUMT staat voor transurethral microwave thermotherapy. Via een catheter in de plasbuis wordt de prostaat zodanig verhit dat een deel ervan als het ware smelt. Hierdoor neemt na verloop van tijd de grootte van de prostaat af, zodat de plasbuis minder wordt dichtgedrukt. Het effect is vergelijkbaar met dat van een TURP, hoewel minder prostaatweefsel verdwijnt.

 

Deze operatie voeren wij in Meander Medisch Centrum niet uit. Hiervoor verwijzen wij u door naar St Jansdal of Tergooi.


Laserbehandeling prostaatoperatie
GreenLight™ Laser Therapie is een procedure die wordt uitgevoerd met een dunne laserdraad (fiber) die door een dunne buis met glasvezels of een lenzensysteem in de plasbuis wordt ingebracht. De laserdraad levert een krachtige laserenergie die het prostaatweefsel snel verwarmt en er daarmee voor zorgt dat het prostaatweefsel verdampt. Het is een behandeling die hetzelfde effect heeft als de TURP-methode.  Een nadeel is dat er geen weefsel onderzocht kan worden op de aanwezigheid van verborgen prostaatkanker.

 

Deze operatie voeren wij in Meander Medisch Centrum niet uit. Hiervoor verwijzen wij u door naar St Jansdal of Tergooi.


Seksuele beleving en vruchtbaarheid na een prostaatoperatie
De prostaatoperatie heeft praktisch geen invloed op de seksuele beleving. Erecties kunnen vlak na de operatie wel tijdelijk pijnlijk zijn. Bij het klaarkomen komt meestal geen of minder vocht door de penis naar buiten en komt men zogenaamd droog klaar. Bij de zaadlozing komt het sperma in de blaas en wordt vervolgens uitgeplast. Dit geldt voor de meeste mannen na een prostaatoperatie en kan absoluut geen kwaad.

Hoe maak ik een afspraak voor een prostaatoperatie?
Via uw huisarts
Uw huisarts geeft u een verwijsbrief voor de uroloog. Vervolgens belt u met één van de medewerkers van de polikliniek Urologie van Meander Medisch Centrum voor een afspraak met 033 850 42 00.

Overige mogelijkheden
Indien u reeds in het bezit bent van een verwijsbrief voor een ziekenhuis, kunt u ook telefonisch een afspraak maken bij de polikliniek Urologie van Meander Medisch Centrum, telefoonnummer  033 850 42 00.

Bent u al bij een uroloog geweest en kan deze u niet op korte termijn helpen, dan kunt u ook bij ons terecht. Om de wachttijd te bekorten is het zinvol om uw dossier met foto’s op te vragen bij uw huidige uroloog. U maakt vervolgens telefonisch een afspraak bij de polikliniek Urologie, telefoonnummer 033 850 42 00.