Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hemangioom

Hemangiomen worden ook wel aardbeivlekken genoemd en komen vaak voor.
Het zijn goedaardige tumoren die merendeels uit een wildgroei van bloedvaten bestaan. De meeste van deze hemangiomen worden niet behandeld omdat ze spontaan verdwijnen.

 

 

Verschijnselen

Het (beginnende) hemangioom is soms meteen na de geboorte zichtbaar als een vlek. Meestal wordt het hemangioom pas in de eerste twee tot zes weken na de geboorte zichtbaar.

Hemangiomen groeien gemiddeld tussen de drie en negen  maanden. Meestal blijft een hemangioom klein en ziet eruit als een rode plek of bobbelige vlek, maar hij kan ook zeer snel tot een groot gezwel uitgroeien. In zeldzame gevallen is het hemangioom bij de geboorte al volgroeid: dit heet een congenitaal hemangioom.

Behandeling
Meestal hebben hemangiomen geen behandeling nodig omdat ze vanzelf verdwijnen. Bij het optreden van complicaties of als de hemangioom niet helemaal verdwijnt, kan de plastisch chirurg de hemangioom behandelen.
 

Behandelmethodes
Medicijnen: Behandeling met bijvoorbeeld corticosteroïden of propanol is mogelijk.

Laser: Er zijn vaak meerdere laserbehandelingen nodig. Narcose is niet altijd nodig, zeker niet bij kleinere hemangiomen. De laser kan ook op latere kinderleeftijd resterende roodheid weghalen.

Chirurgische behandeling:Dit  is soms mogelijk tijdens de vroege, snelle groeifase van het hemangioom, waarbij anders (bij niet behandelen) functionele klachten kunnen optreden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het hemangioom om het oog zit en er gezichtsveldbeperkingen optreden.
Het is bekend dat hemangiomen die opengegaan zijn, bijna altijd met een litteken genezen. Om die reden wordt soms voor opereren gekozen.