Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Afstaande oren

Afstaande oren worden in de volksmond ook wel flaporen genoemd.

Ze zijn het gevolg van een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet in het oor. Afstaande oren kunnen vanaf het vijfde of zesde levensjaar worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie.

 

   

Behandeling

Als u overweegt om uw oren of die van uw kind recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van de oren verwachten, maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk.

 

Wat gebeurt er tijdens de operatie?
Bij kleine kinderen wordt de operatie onder narcose uitgevoerd. Bij grote kinderen kan de operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Er wordt een sneetje achter het oor gemaakt en afhankelijk van de oorzaak van de afstaande oren wordt er of een plooi van de oorschelp gevormd of er wordt een deel van het kraakbeen verwijderd.
De ingreep duurt gemiddeld 60 – 90 minuten.

 

Wat gebeurt er na de operatie?
Na de operatie is uw kind nog wat slaperig door de narcose. Er zit een drukverband om het hoofd. Soms is het wenselijk dat uw kind een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijft, maar meestal kan uw kind dezelfde dag naar huis.
Het drukverband blijft de eerste week zitten. Mocht het er eerder afvallen dan adviseren wij u het ziekenhuis te bellen en te vragen naar de dienstdoende arts-assistent plastische chirurgie. Deze zal u verder helpen inzake het terugplaatsen van het drukverband. Wij adviseren het verband niet zelf terug te plaatsen omdat een te strak aangelegd verband drukplekken op de huid kan veroorzaken.

 

Na het eerste polibezoek moet uw kind twee weken (24 uur per dag) een elastische hoofdband (sport-of zweetband) over de oren dragen. Deze band mag niet te strak zitten en is bedoeld om te voorkomen dat de oren ombuigen.Tot slot wordt de hoofdband nog eens twee weken alleen s‘nachts gedragen.Wij adviseren u om voor de operatie een leuke elastische band uit te kiezen met bijvoorbeeld een mooie kleur of een leuk motief erop.

Mogelijk klachten na de operatie
Pijn
: Het is normaal dat het oor de eerste week nog pijnlijk aanvoelt. Dit kan meestal met paracetamol verholpen worden. Bij toenemende en extreme pijn dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Zwelling: Tot enkele weken na de operatie kan het oor gezwollen blijven. Vooral bij het verwijderen van het verband na de eerste week kunnen de oren blauw en gezwollen zijn.
Hechtingen: In de meeste gevallen wordt gebruikt gemaakt van oplosbare hechtingen. Mochten deze hechtdraadjes toch gaan irriteren neem dan contact op met uw plastisch chirurg.
Gevoel: Het oor kan in de eerste weken wat gevoeliger zijn, vooral tijdens de gezwollen periode. Dit trekt meestal na enkele maanden bij. Vooral in de winter kan dit lastig zijn, want de geopereerde oren zijn sneller pijnlijk in koud weer.
Gehoor: In principe hebben kinderen met afstaande oren geen gehoorproblemen en na de operatie zal hier geen verandering in komen.
Misselijkheid: Door de narcose kan de patiënt na de operatie misselijk worden. Hier kunnen medicijnen voor gegeven worden.

 

Sporten
De eerste week mag er niet gesport worden. Na deze eerste week moeten contactsporten en sporten met een gevaar om te vallen nog vermeden worden (denk aan vechtsporten, voetballen, hockey, basketbal, turnen en paardrijden). Wij adviseren om de eerste twee weken na de operatie niet te zwemmen. De vier weken daarna moet ook nog opgepast worden met zwemmen vanwege de kans op schade aan het kraakbeen.  

 

Mogelijke risico's en complicaties
De kans dat de flaporen terugkomen is 5 tot 10%. Daarnaast bestaat er een kans dat de wond na de operatie gaat infecteren of dat er een bloedophoping ontstaat, een zogenoemde hematoom. Dit is echter uitzonderlijk. De littekenvorming is meestal goed, maar in uitzonderlijke gevallen kan er overmatige littekenvorming plaatsvinden.

 

Vergoeding operatie
Afstaande oren behoren tot de aangeboren afwijkingen. De meeste zorgverzekeraars gaan ervan uit dat deze operatie voor de 16-jarige leeftijd plaatsvindt. De verzekeraar vergoedt in principe de operatie tot 16 jaar, maar de vergoeding hangt mede af van uw polisvoorwaarde en dekking. Mocht u hier vragen over hebben, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. De operatie wordt pas verricht na schriftelijke toestemming van de zorgverzekering.

 

Voor de patientenfolder klik hier