Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Dikke darmkanker

Wat is dikke darmkanker?

Bij dikke darmkanker gaan darmcellen zich ongecontroleerd delen. Hierdoor ontstaat een kwaadaardig gezwel of kwaadaardige tumor. Het merendeel van de tumoren ontstaat in de laatste delen van de dikke darm: het sigmoïd en de endeldarm. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken of binnengroeien. Ook kan dikke darmkanker uitzaaien, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren, lever en longen of in het buikvlies. Deze uitzaaiingen bestaan uit darmkankercellen en moeten daarom ook als dikke darmkanker behandeld worden.


Wie maakt kans op dikke darmkanker?

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 12.000 mensen dikke darmkanker vastgesteld. Dikke darmkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Dikke darmkanker komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Een duidelijke oorzaak van dikke darmkanker is tot nu toe niet aangetoond. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op dikke darmkanker verhogen:

 • darmaandoeningen zoals poliepen, chronische ontstekingen van de dikke darm en eerder behandelde dikke darmkanker.
 • leefgewoonten zoals overgewicht, het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week, meer dan 2 glazen alcohol per dag, te weinig lichaamsbeweging en roken.


Ongeveer 5 tot 10 procent van mensen met dikke darmkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg.
 

Klachten en symptomen

De klachten bij dikke darmkanker zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. Als de tumor in het laatste deel van de dikke darm zit, zal iemand andere klachten hebben dan bij een tumor in het begin van de dikke darm.

Klachten die kunnen optreden zijn:

 • Bloed en/of slijm bij de ontlasting. Vaak kunt u het bloed met het blote oog niet zien, vooral wanneer de tumor in het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn. Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
 • Veranderingen in het ontlastingspatroon. U moet vaker of juist minder vaak naar het toilet dan u gewend bent. U kunt ook de ene dag last hebben van verstopping en de andere dag van diarree.
 • Loze aandrang. U hebt aandrang tot ontlasting, maar er komt niets.
 • Bloedarmoede door het bloedverlies in uw darm. Hierdoor kunt u zich moe of duizelig voelen.
 • Buikpijn of een gevoelige plek in uw buik.
 • Gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.


Dit zijn klachten die ook kunnen horen bij andere (goedaardige) aandoeningen aan de dikke darm.

Bij één of meer van deze klachten kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Als uw huisarts u in verband met uw klachten doorstuurt naar het ziekenhuis, dan wordt u daar gezien door een maag-darm-leverarts of chirurg. Een maag-darm-leverarts is een medisch specialist op het gebied van ziekten aan de inwendige organen van de spijsvertering.

 

Behandelingen bij darmkanker

Lees meer over de mogelijke behandelingen bij darmkanker in Meander Medisch Centrum.

 

Onderzoeken bij darmkanker

Lees meer over de mogelijke onderzoeken bij darmkanker in het Endoscopisch Diagnostisch Centrum (EDC) van Meander Medisch Centrum.

 

Nazorg bij darmkanker

Lees meer over de nazorg bij darmkanker in Meander Medisch Centrum.
 

Meer informatie
Folders Meander Medisch Centrum:

 • Na de diagnose dikke darmkanker
 • Verpleegkundig spreekuur voor oncologiepatiënten
 • Coloscopie, voorbereiding met Moviprep
 • Coloscopie, voorbereiding met Phosphoral
 • Recto-anale echo-endoscopie


Externe brochures:


Patiëntenverenigingen:


Websites over dikke darmkanker: