Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstvoeding - tips van onze lactatiekundigen

In Meander Medisch Centrum werken vijf collega’s die naast verpleegkundige ook lactatiekundige zijn. Ofwel; deskundigen op het gebied van borstvoeding.

 

Lactatiekundigen bieden hulp aan vrouwen die tijdens hun zwangerschap onder controle zijn bij Meander, aan moeders die net zijn bevallen, en begeleiden moeders die een premature of zieke baby hebben. Ook worden ze ingeschakeld bij borstvoedingsvragen op de kinderafdeling.

 

Op deze pagina vind je een aantal folders en video’s over belangrijke thema’s rondom borstvoeding. Elk begin is moeilijk, maar een goede voorbereiding is het halve werk. We hopen dat je met deze informatie vol vertrouwen de borstvoedingsperiode in zal gaan.

 

1. Borstvoeding: hoe werkt het?

 

 

 

2. Kolven in de zwangerschap

Het afkolven van moedermelk tijdens de zwangerschap kan zinvol zijn in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als je (zwangerschaps)diabetes hebt, een baby met een laag gewicht verwacht of een keizersnede gaat krijgen. Wil je weten of het iets voor jou kan zijn? Overleg met je verloskundige of arts en maak een afspraak met ons.

We vertellen je in een persoonlijk gesprek er graag meer over. Je kunt een afspraak maken via de polikliniek Verloskunde of door ons te bellen op tel. 033-8505696. 

 

Hieronder vind je alvast de folder en 2 video's over hoe kolven in de zwangerschap werkt.

 

Lees onze folder over kolven in de zwangerschap

 

 

3. Borstvoeding na de bevalling

In dit filmpje zie je mooi hoe een pasgeboren baby bijkomt van het geboren worden en op zoek gaat naar de borst.

 

 

Je baby geeft zelf aan wanneer hij wil drinken door middel van zogenaamde voedingssignalen. We raden je aan de voedingssignalen te leren herkennen. Deze filmpjes zijn daar een goed hulpmiddel bij. 

 

 

 

4. Kraamtijd

 

Er zijn verschillende houdingen waarin je baby kan drinken aan de borst. De doorgeschoven houding is vooral handig als je aan het leren bent borstvoeding te geven. De rugbyhouding is vaak prettig als je baby prematuur geboren is of als je zware borsten hebt. Probeer in de kraamperiode uit wat fijn voelt en bij jullie past. 

 

Doorgeschoven houding:

 

Rugbyhouding:

 

Soms verloopt een zwangerschap en bevalling anders dan je had gedacht maar ook dan kan je met de juiste begeleiding borstvoeding geven. 

 

Borstvoeding na een keizersnede:

 

Lees onze folder over borstvoeding bij randpremature of dysmature baby's 

 

5. Kolven

 

Het kan nodig zijn dat je moedermelk moet afkolven omdat je baby niet of onvoldoende uit de borst drinkt. We hebben hier een een mooie en uitgebreide folder voor waarin ook informatie is opgenomen over het bewaren van moedermelk. 

 

 

6. Kolf huren

Wanneer je de eerste weken na de bevalling het advies krijgt om te gaan kolven, kun je het beste een krachtige kolf huren zoals bijvoorbeeld de Medela Symphony. In Meander is deze kolf te huur via de Vegro aan De Laan. Andere thuiszorgwinkels in Amersfoort en omstreken verhuren deze kolf ook. Verder kun je terecht bij een lactatiekundige voor kolfhuur. 

 

7. Tips voor het aanschaffen van een kolf

Op de website moedermelknetwerk.nl/kolfwijzer vind je informatie over alle verschillende kolven die er zijn. Advies over welke kolf in jouw situatie het beste is kun je ook krijgen in een kolfconsult van een lactatiekundige.

 

8. Waar vind je hulp bij vragen?

Er is veel informatie terug te vinden in onze folder. Ook vind je goede informatie over borstvoeding op onderstaande websites:

 

www.borstvoeding.com

www.lalecheleaque.nl

www.firstdroplets.com

www.nvlborstvoeidng.nl - ook voor het vinden van een gecertificeerde lactatiekundige