Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Radiotherapie (bestraling)

Radiotherapie (bestraling) vindt altijd plaats als onderdeel van een borstsparende behandeling. Soms is bestraling ook nodig nadat de borst of lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderd.

 

De bestralingen vinden plaats in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Bij een borstsparende behandeling bestaat de behandeling uit een serie uitwendige bestralingen van de hele borst. Meestal vinden ook een aantal extra bestralingen (vijf tot tien) plaats, alleen op het geopereerde gebied.

 

Doel van de radiotherapie

Radiotherapie is een lokale behandeling waarbij de kankercellen zodanig worden beschadigd dat ze afsterven. Doordat de kankercellen een minder goed reparatiesysteem hebben, sterven ze sneller af dan gezonde cellen. Belangrijk is daarbij om een zo hoog mogelijke stralingsconcentratie in de kankercellen te bereiken en het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk te sparen.

 

Procedure

Patiënten worden na de oncologiebespreking in Meander Medisch Centrum aangemeld bij de afdeling Radiotherapie in het UMCU. Op de huid worden heel kleine tatoeagestipjes aangebracht. De stipjes zijn blijvend maar zijn nauwelijks zichtbaar. Deze markeerpunten zijn belangrijk zodat de bestraling elke keer op exact dezelfde plaats terecht komt. Dit spaart het omliggende weefsel zoveel mogelijk. Om te controleren of dit inderdaad zo is, wordt er ook een CT-scan gemaakt.

  

Bijwerkingen

Meestal geeft de bestraling weinig klachten.

  • Patiënten kunnen zich in de periode van de bestraling en ook daarna extra vermoeid voelen. Dit komt omdat het lichaam extra energie verbruikt om het beschadigde weefsel te herstellen.
  • Er kunnen huidreacties optreden (huid ziet er rood verbrand uit of gaat open). De huidklachten verdwijnen na een aantal weken na het stoppen van de bestraling.
  • Op de lange termijn zal de huid op de bestraalde plaats wat stugger worden en wat bruiner van kleur zijn.

Afhankelijk van de plaats waar bestraald wordt, kunnen er nog andere klachten ontstaan. 

 

Ook al blijft bij een borstsparende behandeling de borst behouden, de vorm en de kleur van de borst kunnen door de operatie en de bestraling verandering vertonen in vergelijking met de andere borst.

De mammacareverpleegkundige kan hierover meer informatie geven.

 

Meer informatie

Afdeling Radiotherapie UMCU, klik hier voor informatie

 

Brochure's Meander Medisch Centrum

  • CT-scan
  • Mammacareverpleegkundige