Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel cytostatica genoemd. Cytostatica remmen de celdeling.

 

Er zijn verschillende soorten cytostatica. Vaak wordt een combinatie gebruikt om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Afhankelijk van het soort kanker, de situatie, het doel van de behandeling en de grootte van de tumor, kan de chemotherapie voor of na de operatie worden gegeven.

 

Wanneer chemotherapie?

  • Als aanvullende behandeling na de operatieve behandeling. Er kunnen nog kankercellen in het lichaam zijn achtergebleven. Voor de zekerheid volgt er nog een behandeling met chemotherapie.
  • Voorafgaand aan bijvoorbeeld een operatie. Het doel is om de tumor beter behandelbaar te maken zodat er bijvoorbeeld een minder ingrijpende operatie nodig is.

 

Cytostatica worden overwegend via een infuus toegediend. Dit gebeurt op de dagbehandeling Oncologie. Voordat gestart wordt  met de behandeling krijgt een patiënt informatie over de kuren op het Verpleegkundig Oncologisch Spreekuur (VOS) of de dagbehandeling Oncologie.

 

Hoe lang chemotherapie

De duur van de behandeling hangt af van het soort kanker, het doel van de behandeling, de gebruikte medicijnen en de reactie van de patiënt op de chemotherapie. Meestal wordt chemotherapie toegediend in een aantal behandelingen waarbij er rustpauzes van enkele weken worden ingelast. Zo heeft het lichaam de kans om de normale cellen te herstellen en nieuwe kracht op te bouwen.

 

Bijwerkingen

In welke mate een patiënt last heeft van bijwerkingen hangt af van de medicijnen en de manier waarop het lichaam hierop reageert. De ernst van de bijwerkingen heeft niets te maken met het resultaat van de behandeling. Chemotherapie heeft invloed op snelgroeiende gezonde cellen en op de kankercellen. Meer informatie over bijwerkingen van cytostatica vindt u op de website SIB op maat .

 

Hoofdhuidkoeling

Bij chemotherapeutische behandelingen bij borstkanker wordt steeds duidelijker dat hoofdhuidkoeling mogelijk kan zorgen dat het haar behouden kan blijven. In Meander Medisch Centrum is het mogelijk om bij chemo-therapiebehandelingen te kiezen voor hoofdhuidkoeling.

 

Nagelkoeling

Bij een enkele chemotherapeutische behandeling kunnen er nagelafwijkingen optreden. Bij deze behandeling kan koeling van de nagels een duidelijke afname van nagelafwijkingen geven. Klik hier voor meer informatie

 

Workshop Look Good, Feel Better

Naast de lichamelijke en emotionele problemen die borstkanker met zich mee kan brengen, kan ook uw uiterlijk behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling. Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van de klachten te verbeteren of te camoufleren. De ervaring leert dat een goed verzorgd uiterlijk ook een beter gevoel geeft. Daarom worden de workshops Look Good, Feel Better (goed verzorgd, beter gevoel) ook in Meander Medisch Centrum georganiseerd.

Meer informatie over de Workshop Look Good, Feel Better.

 

Brochures Meander Medisch Centrum

  • Verpleegkundig Oncologisch Spreekuur
  • Hoofdhuidkoeling
  • Brochure Look Good, Feel Better