Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Symposium: Educatieve robot voor kinderen met diabetes

Tijdens een symposium op 23 september worden de resultaten en een filmpje gepresenteerd van het gebruik van educatieve robots voor kinderen met diabetes. In dit Europese ALIZ-e project heeft TNO samen met o.a. Meander Medisch Centrum onderzocht hoe een sociale robot kinderen met diabetes kan ondersteunen op zowel educatief als emotioneel gebied. Voor dit project werkte TNO in Meander o.a. samen met kinderarts Roos Nuboer en diabetes verpleegkundige Mirjam Schouten.

 

Ten behoeve van het onderzoek is testrobot Charlie ontwikkeld, waarmee kinderen op verschillende momenten in de tijd activiteiten kunnen uitvoeren (zoals een quiz, sorteerspel, imitatiespel, dans en het invullen van een diabetesdagboek).

 

 

Het blijkt dat kinderen graag met de robot aan de slag gaan en dat dit een positief effect heeft op hoe ze  hun ziekte ervaren. Ze doen niet alleen ziekte gerelateerde kennis op, maar bouwen ook een band op met de robot (op eigen initiatief maken ze bijvoorbeeld een cadeautjes voor de robot).
Patiëntje Antonie zegt: “Tijdens de quiz leer ik hem dingen en hij mij dingen” .

 

De experimenten zijn tevens uitgevoerd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Ziekenhuis Tiel, Gelderse Vallei. 
 
Symposium
Op de eindbijeenkomst van 23 september worden kort de resultaten van het project gepresenteerd, komen in een panel enkele discussie-onderwerpen ter sprake en worden de toekomstplannen toegelicht. Hier staat het kind met een chronische ziekte centraal  en wordt getoond hoe de robot hem of haar mogelijk kan helpen.

 

Aanmelden voor het symposium kan nog  via Rosemarijn.looije@tno.nl.
 Het programma in het Auditorium in de Foyer ziet er als volgt uit.
13:00 Inloop
13:15 Welkom en demonstratie
13:45 Overzicht ALIZ-e project
14:30 Pauze
14:45 Panel en discussie “Educatieve robots voor kinderen met diabetes: Vrienden voor het leven”
16:15 Conclusies en afsluiting
16:30 Borrel 
 

Informatie bijgewerkt: 18 September 2014