Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

TENS behandeling bij pijn

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dit houdt in dat er met elektrische stroompjes zenuwen worden geprikkeld door de huid heen. TENS is voor meerdere behandelingen inzetbaar, maar wordt in deze proefbehandeling, op verwijzing van de anesthesioloog, gebruikt met als doel pijndemping.
Bij deze behandeling worden door elektroden die op de huid geplakt zitten, kleine elektrische impulsen afgegeven. Door deze impulsen nemen de pijnsignalen af.
TENS heeft als doel om de pijn te dempen, vaak wordt deze niet helemaal weggenomen. TENS is een effectieve behandelmethode zonder bijwerkingen.

TENS proefbehandeling
De afdeling Fysiotherapie werkt samen met de pijnpoli op het gebied van TENS. Voor een proefbehandeling TENS wordt u verwezen door de anesthesioloog op de pijnpoli. Deze proefbehandeling vindt plaats bij de fysiotherapeut. Op de afdeling fysiotherapie werken meerdere therapeuten die deze behandelingen uitvoeren.

Behandeling
Tijdens de proefbehandeling krijgt u een TENS-apparaat mee naar huis. Het is de bedoeling dat u het apparaatje elke dag gebruikt. Bij de eerste afspraak wordt uitgelegd hoe het apparaat werkt en hoe u het apparaat het beste kan gebruiken. Vervolgens heeft u nog 1 of 2 afspraken bij de fysiotherapeut om de TENS-behandeling te optimaliseren of aan te passen waar nodig.
De proefperiode duurt ongeveer 2 weken, aan het einde van de proefperiode kunt u samen met de therapeut evalueren of de TENS-behandeling voor u voldoende pijnverlichting geeft om het TENS-apparaatje te blijven gebruiken.

Kosten
Een TENS-apparaat wordt door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Er kunnen wel kosten zijn in verband met het eigen risico.

De kosten van de fysiotherapeut gaan ten laste van de aanvullende verzekering. Afhankelijk van uw polisvoorwaarden wordt een behandeling van de fysiotherapeut wel of niet vergoed.