Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Oedeemtherapie

Op de afdeling Fysiotherapie werken twee geregistreerde oedeemtherapeuten. Zij behandelen klinisch en poliklinisch patiënten met lymfoedeem.

Lymfoedeem kan verschillende oorzaken hebben. In Meander Medisch Centrum worden vooral patiënten behandeld met lymfoedeem bij kanker of na een operatie als gevolg van kanker. Deze patiënten worden verwezen naar de fysiotherapeut door een medisch specialist. De behandeling door de fysiotherapeut vindt meestal in locatie Amersfoort plaats.

Wat is lymfoedeem?
Naast het bloedvatstelsel heeft het lichaam een tweede vaatstelsel: het lymfestelsel. Zoals het bloed door het bloedvatstelsel stroomt, stroomt er lymfe door het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen, ook wel klieren genoemd. De lymfklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel.
De taak van het lymfestelsel is afvoer van lymfevocht en afweer tegen infecties.
Lymfoedeem ontstaat door een beperking in de afvoer van lymfevocht. Deze beperkte afvoer kan ontstaan door beschadiging van het lymfestelsel door bijvoorbeeld verwijdering van de lymfklieren of bestraling.

Behandeling
De behandeling van de fysiotherapeut kan bestaan uit manuele lymfdrainage, lymftaping, zwachtelen, kous, oefeningen, adviezen over huidverzorging en leefregels.
Manuele lymfdrainage is een zeer zachte massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert. Om het resultaat vast te houden kan er een zwachtel, lymftape aangelegd of een kous aangemeten worden.
U leert oefeningen die de afvoer van lymfevocht stimuleren, deze oefeningen kunt u thuis uitvoeren. Een actieve leefstijl en een gezond lichaamsgewicht dragen bij aan het voorkomen of verminderen van lymfoedeem.
De fysiotherapeuten werken nauw samen met de mammacareverpleegkundigen en de medisch specialisten van Meander Medisch Centrum.

Links
www.lymfoedeem.nl
www.borstkanker.nl
www.borstkanker.net
www.kwfkankerbestrijding.nl
www.mldv.org
www.nvfl.nl

Lees ook de folder "Preventie lymfoedeem na verwijderen okselklier" (klik aan de linkerkant op Brochures).