Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderen kunnen problemen hebben met ontlasten of plassen. Soms worden kinderen niet goed zindelijk of zijn ze wel zindelijk geweest en verliezen daarna toch urine of ontlasting. Het kan ook zijn dat het door het kind niet gemerkt wordt. Ontlastingsverlies kan het gevolg zijn van obstipatie waarbij zachtere ontlasting langs de harde ontlasting gaat lekken.

’s Nachts zindelijk worden kan voor sommige kinderen ook moeilijk zijn. De kinderbekkenfysiotherapeut kan in veel van deze gevallen ondersteuning bieden. Een kinderbekkenfysiotherapeut is óf een geregistreerde bekkenfysiotherapeut, óf een geregistreerde kinderfysiotherapeut met een extra opleidingsjaar.

Kinderen krijgen training in het tijdig herkennen van aandrang en het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Kinderen krijgen zo een bewust spiergevoel en meer controle over de bekkenbodem. Dat is erg belangrijk voor een juist toiletgedrag.

Naast de oefeningen geeft de fysiotherapeut advies over het op tijd naar het toilet gaan, de goede houding om op het toilet te zitten en over eet- en drinkgedrag. Problemen met plassen en poepen kunnen verschillende oorzaken hebben. Mocht er reden zijn om andere zorgverleners als een kinderarts, psycholoog of kinderverpleegkundige bij de behandeling te betrekken, dan is dat in Meander Medisch Centrum snel te organiseren.

Kinderbekkenfysiotherapie gaat altijd op verwijzing van een arts. De therapie kan plaatsvinden in Amersfoort of locatie Baarn.