Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Onderzoeken

Endoscopie
Het inwendige onderzoek van het maag-darmkanaal met behulp van een lange, buigzame kijker wordt endoscopie genoemd. De kijker heet een endoscoop (letterlijk: binnenkijker). 

 

Coloscopie

Een coloscopie is een onderzoek van de hele dikke darm en -indien nodig- het laatste stukje van de dunne darm. Bij het onderzoek bekijkt een maag-darm-leverarts de binnenkant van de dikke darm. Tijdens het onderzoek kan de arts ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen. Bepaalde kleine ingrepen kunnen worden uitgevoerd met behulp van instrumenten die in de endoscoop worden ingebracht. Zo kunnen stukjes weefsel (biopten) voor onderzoek worden weggenomen, poliepen worden verwijderd of bepaalde afwijkingen worden weggebrand. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kunnen via de endoscoop foto’s worden gemaakt, zodat de beelden na het onderzoek nog bekeken kunnen worden. 

 

Voor het onderzoek krijgt u een licht slaap-/kalmeringsmiddel toegediend. Daarna wordt u naar de onderzoekskamer gebracht. Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. 

Uw arts geeft u op het spreekuur meer informatie over het onderzoek en hoe u zich voorbereidt op de coloscopie.

 

Lees meer over de mogelijke onderzoeken in onze folders.