Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Reacties

 

Patiënten met langdurige wonden komen vanuit de wijde regio naar Meander DaVinci of naar de DaVinci Kliniek in Geldrop, voor wondbehandeling en/of hyperbare zuurstoftherapie. De reacties zijn positief. Zo schreef Bianca Boels over de behandeling van haar vader in Meander Da Vinci (zie foto): “Na lange intensieve wondzorg bij de Da Vinci Kliniek Amersfoort kregen we vandaag te horen dat we "exit" mochten. Wat een ontzettend fijne begeleiding daar. We zullen, na meer dan een jaar, onze wekelijkse bezoekjes om 7.00 uur bij wondconsulent Marco ontzettend gaan missen. Maar wat ontzettend fijn dat zij de wond dicht hebben gekregen terwijl het ziekenhuis elders in het land het been wilde amputeren.”

 

Resultaten

Wondconsulent/opleider Marco Warbout: “Gemiddeld heeft iemand al anderhalf jaar lopen tobben met de wond, voordat wij in beeld komen. Dat is jammer. Want zodra een wond langer dan drie maanden bestaat, kunnen wij een passende behandeling bieden. Uit literatuurstudies blijkt dat gemiddeld 30 procent van de complexe wonden geneest. Wij halen zeker 70 procent.”

 

Aanpak

“Bij wondbehandeling in Meander Da Vinci maken we gebruik van onder andere regeneratieve geneeskunde. Dat is het stimuleren van processen in het lichaam waarbij gebruik gemaakt wordt van lichaamseigen cellen. Hierdoor ontstaat er nieuw weefsel. Eén van de behandelmogelijkheden is een transplantatie van epidermale huidcellen. In tegenstelling tot weefseltransplantatie is hier geen ingreep op de Operatiekamer voor nodig maar kan een wondverpleegkundige dit op onze poli doen. Een andere techniek is het gebruik van bloedplaatjes. Die leggen we als een soort jam in de wond. De bloedplaatjes geven een impuls aan groeifactoren die nodig zijn voor wondgenezing. Ook passen we vaak negatieve-druktherapie toe. Daarbij wordt continu wondvocht afgezogen door een pomp. Ook compressietherapie (zwachtelen) wordt veel toegepast, met name bij wonden aan het onderbeen. Al deze behandelopties kunnen met elkaar gecombineerd worden.”

 

Meander Da Vinci is een samenwerking tussen Meander Medisch Centrum en de DaVinci Kliniek uit Geldrop.