theme-navigation

- ${title}
Contact

- ${title}

Telefoonnummers
Banner

- ${title}
theme-breadcrumb

- ${title}
Veelgestelde vragen

- ${title}
Afasie is een taalstoornis die kan optreden als gevolg van een beroerte. Onder ‘taal’ valt het spreken en begrijpen, maar ook het lezen en schrijven. Als gevolg van uw beroerte kunnen één of meerdere onderdelen van de taal verstoord zijn. Dit noemt men afasie. De mate van afasie hangt af van de plaats en de ernst van de beroerte. De één zal meer moeite hebben met het praten, zoals het vinden van de woorden. Een ander kan juist meer moeite hebben met het begrijpen van taal.
Met algemene vragen over afasie kunt u terecht op www.hersenletsel.nl.
Met specifieke vragen over afasie, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend logopedist, uw arts of de CVA-consulent. Zij kennen de persoon waarover u iets wilt vragen en kunnen dus een gericht antwoord geven.
Door voldoende lichaamsbeweging verbetert u de conditie van uw lichaam. Onder andere houdt u uw hart en bloedvaten in conditie. Daarnaast heeft bewegen een bloeddrukverlagend effect. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten en het risico op een (nieuwe) beroerte. Lichaamsbeweging helpt bovendien bij het voorkomen of terugdringen van overgewicht.
Voor uw gezondheid is het voldoende om, zo mogelijk, dagelijks een half uur te bewegen, met een matige tot redelijke inspanning. Dit kan een half uur achter elkaar zijn, maar ook bijvoorbeeld drie keer 10 minuten. Het is belangrijk om het rustig op te bouwen en iets te vinden dat bij u past. Het is niet direct nodig dat u een bepaalde sport beoefent, wandelen naar de winkel voor de dagelijkse boodschappen kan ook.
Bewegen (sport) is niet alleen belangrijk voor uw lichamelijke gezondheid, ook geestelijk voelt u zich fitter en weerbaarder dan wanneer u te weinig beweegt. Voor mensen die een beroerte hebben gehad is het een uitstekend middel om het vertrouwen te herwinnen in hun lijf.
Als u naaste bent (bijvoorbeeld de partner) van iemand die een beroerte heeft gehad, kan dat uw leven ingrijpend veranderen. Afhankelijk van de gevolgen van de beroerte is het mogelijk dat u opeens een verzorgende rol krijgt. Als u intensief en langdurig zorg verleent zonder daarvoor betaald te worden, wordt dit mantelzorg genoemd. Als mantelzorger kunt u allerlei vragen hebben. Voor advies en ondersteuning kunt u terecht bij de volgende personen en instanties:
CVA-consulent
Tijdens het consult bij de CVA-consulent kunnen veranderingen in het sociale leven en de relatie onderwerp van gesprek zijn. De CVA-consulent zal luisteren waar u tegenaan loopt en u daarover adviseren.
Humanitas
Humanitas biedt vrijwillige hulp in de thuissituatie. In Amersfoort zijn er bijvoorbeeld de volgende activiteiten:
- Thuisadministratie: wie problemen heeft om de eigen (financiële) administratie op orde te houden kan (tijdelijk) steun ontvangen van een vrijwilliger van Humanitas.
- Vriendschappelijk huisbezoek: Mensen die er behoefte aan hebben krijgen regelmatig een vrijwilliger met zo mogelijk dezelfde interesses op bezoek. Vooraf vult u een vragenlijst in om de kans op een succesvolle koppeling tussen vrijwilliger en cliënt te vergroten.
Telefoonnummer: 033 479 08 40
E-mail: eemland@humanitasmail.nl
Het Nederlandse Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis wil het sociale isolement van mensen doorbreken door onder andere de volgende hulp te organiseren:
- Oppashulp
- Rolstoelbus
Telefoonnummer: (033) 472 75 53
E-mail: info@rodekruisamersfoort.nl
Mezzo
Als mantelzorger kunt u terecht bij Mezzo voor steun, informatie en advies.
Telefoonnummer Mantelzorglijn: 0900- 20 20 496 tussen 09.00 en 16.00 uur.
Zie ook www.mezzo.nl
Handen-in-Huis
Handen-in-Huis is een organisatie die zich richt op 24-uurs vervanging van vaste mantelzorgers. Door deze vervanging kunt u als mantelzorger met een gerust hart op vakantie gaan. Ook kan zorg worden ingezet indien de mantelzorger voor een opname naar een ziekenhuis moet.
De zorg wordt gerealiseerd door vrijwilligers. De vervanger neemt in principe de verplegende, verzorgende en/of huishoudelijke taken over van de mantelzorger. Als er aanvullende huishoudelijke of wijkverpleegkundige hulp is, moet die tijdens de vervanging gewoon doorgaan.
Telefoonnummer: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl
Als u een beroerte heeft gehad, betekent dit niet dat u niet meer seksueel actief kunt zijn. Een beroerte kan wel fysieke en emotionele veranderingen met zich meebrengen hierop van invloed kunnen zijn, afhankelijk van het getroffen hersengebied. Krachtsvermindering, gevoelsstoornissen en spraakproblemen kunnen allemaal een bevredigend seksleven in de weg staan. Als de seksuele relatie met uw partner hierdoor wordt beïnvloed of als u vragen heeft over seksuele activiteit, schaamt u zich dan niet om uw problemen met de CVA-consulent of uw arts te bespreken.
Vindt u het lastig om hierover te praten? Dit geldt voor veel patiënten en hun partners. Het zijn immers onderwerpen die we als privé beschouwen en liever voor onszelf houden.
Toch kan het helpen om het er met iemand over te hebben.
Kijk voor meer informatie op de website www.seksualiteit.nl.
De gevolgen van een beroerte kunnen divers zijn. Naast bijvoorbeeld verminderde kracht in uw arm en/of been, kan het zijn dat gewone handelingen niet meer zo vanzelfsprekend gaan, dat u informatie snel vergeet of dat uw karakter veranderd is. Mensen hebben na een beroerte vaak ongrijpbare klachten die hen hinderen in hun dagelijks functioneren. Deze zogenaamde ‘onzichtbare gevolgen’ zijn niet alleen van invloed op u als patiënt, maar hebben ook invloed op uw partner en andere naasten, zowel in uw dagelijks leven, op uw werk als in uw sociale contacten.
Voorbeelden van ‘onzichtbare gevolgen’ zijn:
- Veranderingen in emoties en gedrag, zoals sneller boos zijn, snel lachen of juist huilen, depressiviteit, zelfoverschatting
- Veranderingen in taal, zoals niet begrijpen wat er gezegd wordt, niet meer kunnen vertellen wat je wilt of de woorden niet goed kunnen uitspreken
- Gestoorde waarneming: u ziet bijvoorbeeld alleen nog de helft van wat op het bord ligt
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen: u kunt niet alles meer onthouden
- Trager denken, omdat het leven zich voordoet als een versneld afgespeelde video.
Meer informatie:
- Folder De onzichtbare gevolgen van de CVA-vereniging ‘Samen Verder’.
- Meer informatie over karakterverandering, kunt in lezen in de Zorgwijzer Karakterveranderingen. Deze is uitgebracht door de Hersenstichting.
Na een beroerte kunnen geheugenstoornissen optreden, dit hangt af van de plaats van de beroerte en de grootte en diepte van de hersenbeschadiging die door de beroerte is veroorzaakt.
De hogere hersenfuncties, zoals het geheugen en aandacht, worden aangestuurd door meerdere gebieden in de hersenen, verspreid over beide hersenhelften. Er is dus niet slechts één plek waar zich “hét geheugen” bevindt. Wel kun je zeggen dat voor het onthouden van informatie die via taal tot je komt, met name de linker hersenhelft wordt gebruikt. Voor het onthouden van informatie via plaatjes of foto’s wordt met name de rechter hersenhelft gebruikt.
Behalve de directe schade aan de hersendelen die een rol hebben in de geheugenprocessen, zijn er nog andere invloeden die het onthouden kunnen bemoeilijken, zoals:
- gespannen, nerveus zijn
- er komt teveel informatie ineens op je af, het gaat te snel
- somberheid, verdriet
- verminderde concentratie
- verminderde lichamelijke gesteldheid (pijn, vermoeidheid)
- bepaalde medicijnen.
Tips voor het omgaan met uw geheugenproblemen vindt u in de folder 'Vergeetachtig? Wat te doen?' van de Hersenstichting. Deze folder vindt u in de webwinkel van de Hersenstichting: https://www.hersenstichting.nl/webwinkel.
Dat u minder energie heeft, dat u meer moeite heeft om zich te concentreren of dat het uitvoeren van taken vermoeiender is geworden, kan allemaal een direct gevolg zijn van de beroerte die u heeft gehad. Het kan ook zijn dat het tempo van informatieverwerking trager is geworden of dat u nu bewust bij bewegingen moet nadenken die u voor de beroerte automatisch kon doen. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals een sombere stemming, slaapproblemen of een verminderde lichamelijke conditie.
Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen activiteit en rust.
Extra informatie:
- Folder Leven met vermoeidheid van de CVA-vereniging ‘Samen Verder’.
- Meer informatie over vermoeidheid na een beroerte en wat u er zelf aan kunt doen, kunt in lezen in de Zorgwijzer Vermoeidheid. Deze is uitgebracht door de hersenstichting.
Voor nadere informatie en verdere details kunt u terecht bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te Rijswijk. Telefoonnummer: (070) 372 05 00
De medicatie die u gebruikt moet u blijven gebruiken. Enkele belangrijke oorzaken van een beroerte liggen in ons eigen gedrag. Daarom is een gezonde leefstijl heel belangrijk:
- eet gezond: gevarieerd met veel groente en fruit, gebruik weinig zout en vet en kies voor onverzadigde vetten
- rook niet
- zorg regelmatig voor lichaamsbeweging, minimaal een halfuur per dag
- drink hooguit 2 glazen alcohol per dag (voor vrouwen) of 3 (voor mannen) en drink niet elke dag
- leer omgaan met stress en voorkom dit waar mogelijk
Meer informatie over een gezonde leefstijl vindt u bij de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum
.