Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Auto-immuun hypothyreoidie (voorheen ziekte van Hashimoto)

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen eigen cellen/weefsels. Normaal gesproken worden antistoffen alleen aangemaakt als er stoffen het lichaam binnendringen die "lichaamsvreemd" zijn, zoals bijvoorbeeld virussen. De precieze oorzaak van auto-immuunziekten is vaak niet bekend.

 

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die zich kenmerkt door een te traag werkende schildklier. Dit kan een groot aantal uiteenlopende klachten veroorzaken, aangezien de ziekte effect kan hebben op veel verschillende organen van het lichaam.

 

Klachten
Een te traag werkende schildklier kan diverse klachten tot gevolg hebben: 

 • Vermoeidheid
 • Haaruitval
 • Gewichtstoename
 • Veranderde menstruatiecyclus
 • Verminderd libido
 • Droge huid
 • Obstipatie
 • Pijnlijke spieren
 • Concentratieproblemen
 • Vasthouden van vocht
 • Struma (vergroting van de schildklier)

 

Diagnostiek
Uw klachten en lichamelijk onderzoek kunnen voor de arts een indicatie zijn dat er sprake is van de ziekte van Hashimoto. Bloedonderzoek naar uw schildklierfunctie kan meer duidelijkheid geven. De klachten zijn echter niet altijd even duidelijk en kunnen vaak ook passen bij andere ziektebeelden. Het kan daardoor soms langer duren voordat de diagnose gesteld wordt.

 

Behandeling
Auto- immuun hypthyreoïdie wordt behandeld met medicijnen in de vorm van tabletten waarin schildklierhormoon zit. Voorbeelden hiervan zijn: levothyroxine, Thyrax, Euthyrox.

 

Hypothyreoidie en zwangerschap 

Uw behandelend arts zal met u bespreken dat u alleen bij een goed behandelde hypothyreoidie veilig zwanger kunt worden. Op het moment dat u een positieve zwangerschapstest heeft, laat u extra bloed afnemen en maakt u een telefonische afspraak met de internist. Met name tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wanneer de foetus nog geen eigen schildklier heeft is een goede instelling erg belangrijk.Door de zwangerschap bestaat er een verhoogde behoefte aan schildklierhormoon en daarom zal de dosering worden opgehoogd. Zodra de zwangerschapstest positief is, zult u de dosis schildklierhormoon met 25 ug moeten ophogen. Voor de verdere duur van de zwangerschap zullen elke 4-6 weken bloedcontroles worden gedaan om de dosis schildklierhormoon eventueel verder aan te passen.  Het gebruik van schildklierhormoontabletten is overigens 100% veilig in de zwangerschap.

 

Indien u zwanger bent en de schildklierfunctie is niet goed ingesteld met medicijnen dan heeft u m.n.in het eerste trimester een grotere kans op een miskraam. In de loop van de zwangerschap kan onvoldoende schildklierhormoon een negatief effect hebben op de psychomotore ontwikkeling van het kind en eventueel resulteren in een verhoogde bloeddruk bij de moeder of een vroeggeboorte.

 

I

 

 

 


Afdelingen / specialismen
Endocrinologie
Interne geneeskunde
Folders
Schildklierscintigrafie
 
Specialisten / zorgverleners
Endocrinologie
Interne geneeskunde
Links

 

 
Spreekuren
Interne geneeskunde (algemeen)
Vasculaire Geneeskunde/Endocrinologie