Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Dysartrie

Een dysartrie kan ontstaan bij een hersenbeschadiging. Het is een spraakstoornis waarbij de aansturing van de spieren betrokken bij de spraak moeizaam gaat. Dit betreft onder ander de spieren in de lippen, tong en wangen. Het gevolg is dat de spraak moeilijk tot zeer moeilijk verstaanbaar is. De oorzaak is een beschadiging in een deel van de hersenen dat de spieren voor spraak aanstuurt. 

 

Als kinderen dysartrie hebben is dit meestal op zeer jonge leeftijd ontstaan, tijdens of rond de geboorte. Maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan als er een bloeding, infarct of infectie in de hersenen optreed. Vaak is de dysartrie een onderdeel van een groter probleem met de aansturing van de spieren in het lichaam en hebben kinderen ook moeite met het aansturen van hun arm en/of been. 

 

De beschadiging in de hersenen is niet te verhelpen, maar de logopedist helpt uw kind technieken toe te passen die de uitspraak en daarmee de verstaanbaarheid verbeteren.
Tijdens de logopedie wordt geoefend met spel- en oefenmateriaal dat aansluit bij de ontwikkelingsleeftijd van uw kind. De omgeving (ouders/peuterspeelzaal/school) wordt betrokken bij de behandeling, zodat uw kind de technieken leert toepassen in het dagelijks leven.


Afdelingen / specialismen
Kinderrevalidatiegeneeskunde
Logopedie
Neurologie
Revalidatiegeneeskunde
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Kinderrevalidatiegeneeskunde
Logopedie
Neurologie
Revalidatiegeneeskunde
 
Spreekuren