Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Medicatie-overzicht: meenemen bij elk bezoek

Bij uw opname en bij elk bezoek aan het ziekenhuis, is het belangrijk dat u uw arts precies kunt vertellen welke medicatie u gebruikt. Zo krijgt hij/zij een goed beeld van uw medische situatie en krijgt u de juiste zorg. "Een wit pilletje om het bloed te verdunnen" zegt de arts niet zoveel. U kunt uw actuele medicatie-overzicht op papier meenemen. U haalt deze bij uw huisarts of apotheek.

 

Om het u makkelijker te maken, kunt u er óók voor kiezen om uw huisarts of apotheker toestemming te geven om uw medische gegevens elektronisch te delen met bijvoorbeeld de medisch specialist in het ziekenhuis, de spoedzorg of de huisartsenpost in het weekend. Uw gegevens mogen zij alleen bekijken als het nodig is voor uw behandeling.

 

Uw rol als patiënt is heel belangrijk bij het actueel houden van uw medicatie-overzicht. Hieronder leest u wat u zelf kunt doen aan medicatieveiligheid.

 

Tip 1. Haal uw actuele medicatie-overzicht op bij uw apotheek

Op een actueel medicatie-overzicht staat alle medicatie die u gebruikt. Maar ook de bij de apotheek bekende aandoeningen, allergieën en/of eventueel verminderde nier- of leverfunctie. Een actueel medicatie-overzicht heeft u nodig als u naar uw arts gaat. U kunt dit overzicht ophalen bij uw apotheek.

 

Tip 2. Neem uw medicatieoverzicht mee naar elke afspraak

Door een actueel medicatie-overzicht mee te nemen naar het ziekenhuis, kunt u er zelf voor zorgen dat uw behandeling veiliger wordt en vergissingen worden voorkomen. Een actueel medicatie-overzicht helpt uw arts om de juiste beslissingen te nemen over uw behandeling.

 

Tip 3. Houd uw medicatie-overzicht actueel

Beschik altijd over een actueel medicatie-overzicht. U kunt hier zelf aan meewerken door aan uw apotheek door te geven wanneer u bepaalde medicijnen niet (meer) slikt. Informeer uw apotheker en behandelaar over vervelende bijwerkingen. Meld alcohol en/of drugsgebruik. Uw apotheker en behandelaar zullen uw informatie altijd vertrouwelijk behandelen. Zorg dat u, voorafgaand aan een nieuwe afspraak met uw behandelend arts, ook een nieuw medicatie-overzicht ophaalt bij uw apotheek.

 

Tip 4. Geef toestemming aan uw behandelaars

Al uw behandelaars moeten voor het opvragen en inzien van uw medische gegevens, waaronder medicijngebruik, uw toestemming hebben. Pas als ze weten welke medicijnen u gebruikt, kunnen ze u goed behandelen. Wilt u niet dat (delen van) uw medicijngegevens opgevraagd kunnen worden, bespreek dit dan met uw apotheek of behandelend arts.

 

Online toestemming verlenen

Toestemming geven kan online via www.ikgeeftoestemming.nl. Het LSP (Landelijk Schakelpunt) zorgt dan voor snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van uw medische gegevens met uw zorgverlener. Voor meer informatie zie www.vzvz.nl.

 

 

 

Goede medicatie begint met uw informatie!
Harry Hilderink, lid Cliëntenraad Meander Medisch Centrum:

Wie ziek is, moet vaak medicijnen gebruiken. Om de juiste medicijnen te kunnen voorschrijven, moet de arts weten welke medicijnen u gebruikt. Als patiënt moeten we daar zelf ook informatie over verstrekken. Dat kan nu snel en veilig. Geef daarom digitaal toestemming om gegevens te delen. De Cliëntenraad van Meander steunt deze nieuwe ontwikkeling. Maar u kunt natuurlijk ook iedere keer een actueel overzicht van de apotheek meenemen. Goede medicatie begint met uw informatie!