Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Ziekenhuisapotheek Meander start met landelijke productie Midazolam

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de apotheek van Meander Medisch Centrum aangewezen als landelijke producent van het geneesmiddel Midazolam. Dit geneesmiddel wordt gebruikt om patiënten op de Intensive Care (IC) langdurig in slaap te houden. Momenteel is er sprake van een dreigend tekort vanwege de enorme toename in het gebruik van dit medicijn en een verminderde toevoer uit China van de grondstoffen hiervoor. De ziekenhuisapotheek van Meander heeft vanuit het LCG een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen toegekend gekregen om het medicijn zelf te maken. Na productie zullen circa 4400 behandeldagen met Midazolam gewaarborgd zijn. De bereiding gaat vandaag van start.

 

 

 

Landelijke coördinatie

De ziekenhuisapotheek van Meander is een van de weinige grootbereiders van medicijnen in Nederland en levert onder normale omstandigheden eigen bereidde geneesmiddelen aan meer dan 100 (ziekenhuis)apotheken. Toen de reguliere handelsvoorraden van Midazolam opraakten, zijn de bereidende ziekenhuisapotheken in Nederland direct het geneesmiddel zelf gaan maken om zo de continuïteit van zorg te borgen. Echter vanwege de beperkte aanvoer van grondstoffen uit China is besloten om de inkoop en productie landelijk te coördineren vanuit het nieuw opgerichte Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG).

 

Om de beschikbaarheid voor alle IC-patiënten in Nederland te waarborgen, heeft het LCG de ziekenhuisapotheek van Meander aangewezen als landelijke producent van Midazolam. Het bereiden van geneesmiddelen is altijd een cruciale schakel geweest in de patiëntenzorg in Nederland. De huidige crisis maakt dat eens te meer duidelijk. Meander Medisch Centrum is blij dat ze nu een belangrijke rol kan spelen in de landelijk voorziening van cruciale IC-geneesmiddelen.

 

Informatie bijgewerkt: 17 April 2020