Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Vierhonderd bedbanken nodig in nieuwe ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis van Meander Medisch Centrum wil in alle opzichten een ‘topziekenhuis’ zijn. Allereerst door uitstekende medische zorg, maar ook door extra voorzieningen voor patiënten en bezoekers. De stichting Vrienden Meander Medisch Centrum zet zich hiervoor in, onder meer door bedbanken in de patiëntenkamers te plaatsen.

 

Onlangs is een prototype bedbank ontwikkeld voor het nieuwe ziekenhuis. Het gaat om een uniek meubelstuk dat in nog geen enkel ander ziekenhuis wordt gebruikt. Het multifunctionele bedmeubel is overdag als zitbank voor bezoek te gebruiken. ‘s Nachts kan een familielid of partner in voorkomende gevallen overnachten. Voor een zieke of onrustige patiënt is een vertrouwde persoon in de buurt vaak prettig en rustgevend. Aan het hoofdeinde bevindt zich een tafel met stoel en lamp. De kleur en het ontwerp van de bedbank passen bij de architectuur van het gebouw.

 

 

Marten Otten, secretaris van de stichting Vrienden van Meander Medisch Centrum, zet zich ervoor in om het nieuwe ziekenhuis te voorzien van bedbanken op de verpleegkamers.


Geborgenheid
De bedbank is geen medisch noodzakelijk meubel en kan niet uit het zorgbudget worden betaald. Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum ziet de meerwaarde van dit meubelstuk in en heeft er een sponsorproject gemaakt. “Het is niet alleen een praktisch meubel, maar het staat ook voor je op je gemak voelen, geborgenheid en een dierbare naaste dichtbij. Uit ervaringen van andere ziekenhuizen weet ik hoe belangrijk die aanwezigheid is”, aldus Marten Otten, secretaris van de vriendenstichting en tot voor kort internist/MDL-arts in Meander Medisch Centrum. “Op dit moment zijn er al 62 bedbanken à € 1250 geadopteerd, maar onze wens is natuurlijk om in alle vierhonderd eenpersoons verpleegkamers een bedbank te zetten.”

Eerste bestelling
Daarom worden nu donaties ingezameld. Op 1 september wil het ziekenhuis een eerste bestelling plaatsen. Dan moet het lukken om direct vanaf de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis, op 23 december, de bedmeubels te gebruiken. Ze hebben wieltjes en kunnen daardoor in verschillende verpleegkamers gebruikt kunnen worden voor ‘rooming-in’. In de verpleegkamers die op 1 januari 2014 nog geen bedbank hebben, zijn klapstoelen aanwezig om bezoek te ontvangen. In de tussentijd gaat de werving voor bedbanken volop door

Bedrijven in actie
Daarbij tonen organisaties uit de omgeving veel initiatief. Snel Makelaars doneert voor elke nieuwe klant € 100 voor de bedbanken. Stichting Voorzorg Utrecht heeft vijf banken geadopteerd op de afdeling Hartbewaking en Cardiologie. Diverse bedrijven willen graag hun naam verbinden aan dit meubel of zelfs een hele afdeling sponsoren. Met een goed zichtbaar sponsorbordje is hun naam jarenlang in beeld bij de vele bezoekers in het ziekenhuis. Een bedrag van € 1250 is dan een relatief beperkte bijdrage voor een meubelstuk dat veel gemak, comfort en troost kan bieden. Voor kleinere bedrijven is dit project een maatschappelijk betrokken manier om verbonden te worden aan het nieuwe ziekenhuis en de bedrijvenkring daarom heen. Tijdens een bedrijfsevent in mei in Leusden konden ondernemers proefliggen op het prototype en zijn zes bedbanken geadopteerd. Meer informatie staat op www.vriendenvanmeander.nl.

Datum: 17 juli 2013

Informatie bijgewerkt: 6 January 2014