Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Verzakkingoperaties veilig

In het NOS Journaal van 2 juli werd aandacht besteed aan problemen die kunnen optreden bij verzakkingoperaties, waarbij kunststof matjes vaginaal ingebracht en ingehecht worden. De gynaecologen van Meander Medisch Centrum hebben deze problematiek al lang geleden onderkend en gebruiken deze techniek nooit.

 

Patiënten die klachten hebben door een verzakking van hun blaas, baarmoeder of darmen zijn in Meander Medisch Centrum in goede handen. Meestal wordt een verzakking vaginaal geopereerd, zonder gebruik te maken van matjes. Bij een zeer ernstige verzakking, of bij patiënten met terugkerende problemen na een eerdere verzakkingoperatie, opereren de gynaecologen via een minimale opening in de buik, dus niet vaginaal. Dit wordt gedaan met behulp van een operatierobot. De gynaecoloog verstevigt dan met een matje de bekkenbodem. Hierdoor worden de klachten verholpen. De ervaringen met deze operatietechniek zijn zeer positief. De klachten die optreden bij vaginaal gebruik treden hier niet op. Deze wijze van opereren wordt ook aanbevolen door de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA).

Nauwkeurig
De gynaecologen, urologen en chirurgen van Meander Medisch Centrum opereren verzakkingen naar volle tevredenheid met behulp van de da Vinci-robot. De robot is een geavanceerd hulpmiddel voor de medisch specialist en maakt nog nauwkeuriger opereren mogelijk, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Als topklinisch opleidingsziekenhuis investeert Meander voortdurend in hooggespecialiseerde zorg, gebaseerd op de nieuwste medische inzichten.

In december 2012 berichtte TROS Radar al over dit onderwerp. Op 2 juli 2013 heeft de Inspectie voor de Volksgezondheid een advies uitgebracht, om terughoudend om te gaan met het plaatsen van de kunststof matjes. Deze worden in Meander Medisch Centrum helemaal niet gebruikt. Patiënten die toch vragen hebben over de matjes kunnen contact opnemen met hun behandelend gynaecoloog. 

Datum: 3 juli 2013

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013