Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Vaatkeurmerk uitgereikt aan Meander Medisch Centrum

De zorg voor mensen met vaatziekten is in Meander Medisch Centrum goed geregeld. Dat blijkt uit onderzoek door de Hart & Vaatgroep, die jaarlijks het Vaatkeurmerk toekent. Ook het Amersfoortse ziekenhuis heeft opnieuw het Vaatkeurmerk ontvangen. Op 17 november werd het persoonlijk overhandigd.

 

Maartje Loubert, vaatchirurg, ontving het bordje uit handen van regiovoorzitter Frits Berendes. Zij was er namens het hele team blij mee. "Dit mooie keurmerk toont aan dat we alle technische voorzieningen en de diagnostiek goed op orde hebben. Het laat zien dat we de patiënt echt centraal stellen."

 

Grote impact

Volgens de heer Berendes is het persoonlijk uitreiken van het keurmerk goed voor de contacten tussen ziekenhuis en patiëntenvereniging. "Het Vaatkeurmerk heeft grote impact. Het is ontstaan vanuit de vragen die wij als patiëntenvereniging kregen. Met dit keurmerk willen wij patiënten het vertrouwen geven dat zij in veilige handen zijn. Voor het Vaatkeurmerk 2015 gelden strengere normen dan de voorgaande edities. De operatie van aneurysma’s en interventies aan de halsslagader vinden lang niet in elk ziekenhuis plaats, dus het is best bijzonder dat Meander hierover beschikt."

 

Teamwork

Bij de overhandiging waren medewerkers van diverse afdelingen aanwezig, wat nog eens onderstreept dat vaatzorg in Meander echt teamwork is. Frank de Rey, CEO van Meander, sprak zijn dank uit voor de erkenning van het teamwork. "Vaatchirurgie is een van onze speerpunten en wij zijn hiervoor bezig met de inrichting van een hybride OK. Met goede faciliteiten en een goed team willen wij onze patiënten dat gevoel van veiligheid meegeven."

 

Vaatziekten zoals slagaderverkalking kunnen leiden tot vernauwing of blokkering van de bloedvaten. Als de bloedvaten geblokkeerd zijn, kan er geen bloed meer naar het lichaamsdeel achter de bloedvaten stromen. Dit deel krijgt dan een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen en kan afsterven. Ook bij een vernauwing kan soms een tijdelijk zuurstoftekort ontstaan wat tot klachten leidt. Voorbeelden van vaatziekten zijn angina pectoris, hartinfarct, beroerte, trombose en etalagebenen.

 

Goede zorg

Meander heeft het Vaatkeurmerk onder meer behaald voor de zorg die geboden wordt bij perifeer arterieel vaatlijden. Hierbij kan het bloed van het hart naar de ledematen (benen) niet goed doorstromen. In het ergste geval kan dan een amputatie noodzakelijk zijn. Met goede zorg kan dit veelal worden  voorkomen. Daarnaast heeft Meander het Vaatkeurmerk behaald voor de zorg bij een aneurysma. Dit is een verwijding van een bloedvat. Het bloedvat kan scheuren, wat kan leiden tot een  levensbedreigende situatie. Een operatie kan dit verhelpen.

 

Vaatoverleg

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet het ziekenhuis aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van looptraining en doorverwijzing naar geschoolde fysiotherapeuten, afspraken en onderzoeken op één dag; goed geregelde spoed-vaatchirurgie en betrokkenheid  van andere disciplines. De vaatzorg in Meander Medisch Centrum is multidisciplinair opgezet. Een team van specialisten werkt samen aan de best mogelijke behandeling, waarbij onder anderen vaatchirurgen, internisten, radiologen, vaatlaboranten en cardiologen een rol spelen. Wekelijks worden alle vaatpatiënten besproken in het vaatoverleg.

 

Informatie bijgewerkt: 18 November 2015