Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Unieke operatietechniek middenrif

Meander heeft sinds de komst van chirurg Pim Welvaart in 2017 een topklinisch centrum voor middenrifproblematiek. Vanuit heel Nederland, maar ook vanuit het buitenland, weten specialisten en patiënten de weg te vinden naar het Diafragma Chirurgisch Centrum. Dr. Welvaart heeft zich naast de longchirurgie gespecialiseerd in het middenrif en past als enige in Nederland een operatietechniek toe waarbij een verlamd middenrif vanuit de buik verholpen wordt.

 

Verlamd middenrif

Wanneer de functie van het middenrif verstoord is, heeft dat belangrijke gevolgen voor de ademhaling. Door een gehele of gedeeltelijke verlamming treedt een hoogstand van het middenrif op. Hierdoor kunnen beide longen en soms ook het hart in de knel komen. Dat kan ernstige benauwdheidsklachten geven. Welvaart: “Alles draait om onze ademhaling. Als daar een stoornis in optreedt, heeft dat effect op de hele kwaliteit van leven. Mensen met een verlamd middenrif raken enorm beperkt in hun doen en laten. Ze kunnen vaak niet meer plat in bed liggen, traplopen of hun veters strikken. Elke inspanning geeft ernstige benauwdheidsklachten. Een deel van de patiënten ligt ’s nachts zelfs thuis aan de beademing.”

 


Kijkbuisoperatie

Dr. Welvaart heeft een speciale en unieke techniek ontwikkeld om een verlamd middenrif te verhelpen. Welvaart: "Het bijzondere aan ons topklinische centrum in Amersfoort is dat wij een techniek hebben waarbij we het middenrif benaderen vanuit de buik. Van oudsher opereren we het middenrif vanuit de borstkas. Hierdoor ontstaat een grote wond en dit is ingrijpend voor de patiënt. De techniek die wij toepassen is een kijkbuisoperatie via drie kleine sneetjes in de buik. Het grote voordeel van deze operatie is dat deze veel minder belastend is voor de patiënt. De patiënt kan meestal de volgende dag al naar huis en heeft vrijwel geen pijn na de operatie. Deze techniek is bij uitstek bestemd voor oudere patiënten of hoog-risico patiënten die elders worden afgewezen.” Welvaart en zijn team voeren jaarlijks 70 tot 100 middenrifoperaties uit. "Het kunnen helpen van mensen met een groot probleem geeft ongelofelijk veel voldoening. Het is mooi om patiënten na de operatie te zien opknappen.”

 

Bekijk 'Mijn Leven In Hun Handen'

De operatietechniek van dr. Welvaart is donderdag 26 november om 20.30 uur te zien in het nieuwe SBS-programma ‘Mijn Leven In Hun Handen'.

 

 

Informatie bijgewerkt: 26 November 2020