Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Symposium Digitalisering in de zorg

Op 12 mei 2016 was het de Dag van de Verpleging. Ook in Meander Medisch Centrum werd hierbij stilgestaan. ’s Morgens werd temidden van vele verpleegkundige een speciale vlag gehesen. ‘s Middags was er een symposium voor verpleegkundigen over technologie in de zorg.

 

Warme zorg door koude ICT

De centrale vraag in het symposium was: ‘Ontmenselijkt de zorg door technologische vooruitgang, of creëert het juist meer tijd voor menselijke zorg? De aanleiding hiervoor was een artikel met deze titel uit het V&VN magazine van maart 2016. In het symposium presenteerden medewerkers aan hun collega’s verschillende nieuwe ontwikkelingen, zoals telemonitoring, zelfmeten bij trombose, een oefenpop voor bevallingen en de tablet aan bed. Deze en andere trends vinden steeds meer hun weg in Meander Medisch Centrum. Ze passen bij de ambitie van het ziekenhuis om een ‘digital healing environment’ te bieden.

 

Zorginnovatie

Saskia Timmer, zorginnovator van beroep, nam het publiek mee in de wereld van e-health. Dit is volgens haar te zien als een digitaal medicijn: iets wat werkt, maar op verschillende manieren en in verschillende toedieningsvormen. Bekende vormen van e-health zijn bijvoorbeeld de online zelftesten, patiëntenportalen, sensortechnologie en medische apps.

 

Dilemma’s

De toepassing van e-health brengt ook dilemma’s met zich mee. Onder leiding van Marie-José Burger, geestelijk verzorger in Meander, werd daarover stevig doorgepraat. Een van de conclusies was dat de rol van verpleegkundige door alle digitalisering verandert: van degenen die dagelijks vele metingen verricht, registreert en analyseert, naar coach van de patiënt. En dat is goed, was de conclusie. Want juist in een ziekenhuis blijft het persoonlijke karakter van de zorg van het grootste belang.

 

Elk jaar op 12 mei vieren verpleegkundigen en verzorgenden internationaal de Dag van de Verpleging. Op deze dag wordt Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundige beroep, herdacht. 

 

Informatie bijgewerkt: 18 May 2016