Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Steeds vaker lichte narcose bij kleine behandelingen

Niet meer bang hoeven zijn voor pijn tijdens een behandeling of ingreep. Dat is het grote voordeel van sedatie, het verlagen van het bewustzijn en bestrijden van de pijn, vroeger in de volksmond roesje genoemd. Er is steeds meer vraag naar en Meander Medisch Centrum speelt daarop in met het opleiden van meer sedatiepraktijkspecialisten. “Het mooie hiervan is dat je een patiënt op een prettige manier door een vervelend moment kan helpen.

 

Dat zegt Jan Witte, die als eerste zijn diploma voor sedatiepraktijkspecialist krijgt onder het CZO-keurmerk. De kersverse CZO-erkenning voor deze opleiding onderstreept het toenemende belang van adequate pijnstilling en bewustzijnsverlaging voor patiënten bij ingrepen buiten de operatiekamer. Meander is een van de eerste ziekenhuizen met deze erkenning van de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist.

 

Sedatie goed stuurbaar

“Wij werken gewoonlijk op de OK, om te assisteren bij de anesthesie. Voor de sedatie komen we in actie bij ingrepen op afdelingen en poli′s waar de behandelende specialist onze specifieke kennis en kunde nodig heeft. Mensen met ernstige (brand)wonden, die een verwisseling van het verbandmateriaal krijgen, kunnen wij helpen door deze manier van pijnbestrijding“, aldus Jan Witte. “Bij sedatie wordt gebruik gemaakt van sterke middelen die qua diepte goed stuurbaar zijn en die ook snel uitwerken Hierdoor ervaart de patiënt de behandeling niet bewust en is er geen reactie op de pijn, terwijl patiënt een uur later toch fit genoeg is om weer naar huis te gaan. Sedatie is voor steeds meer ingrepen buiten de operatiekamer mogelijk, zowel behandelende dokters als patiënten vragen er ook naar.”

 

Mensenkennis

Teammanager anesthesie Bianca Versnel heeft het CZO-keurmerk voor de opleiding SPS aangevraagd en is blij dat dit nu is toegekend. “Er zijn met de komst van Jan Witte nu vijf sedatiepraktijkspecialisten werkzaam in ons ziekenhuis. Twee zijn er nu net gestart met deze opleiding, die een jaar duurt. Met de modernste middelen en technieken zorgen zij dat de sedatie goed plaatsvindt. Naast technische kennis hebben ze ook een goede antenne voor hoe het met de patiënt gaat. De ene patiënt is heel nerveus bij een ingreep, de ander blijft er onbewogen onder. Dit vraagt om psychologisch inzicht en mensenkennis.”

 

Meander is een echt opleidingsziekenhuis met opleidingen voor bijna alle medische specialismen en een groot aantal andere zorgopleidingen. Voor tien verpleegkundige vervolgopleidingen en zes medisch ondersteunende opleidingen is inmiddels de CZO-erkenning behaald.

Informatie bijgewerkt: 24 February 2017