Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander maakt winnaar kennistest darmkanker bekend

Wat weet u over darmkanker? Ontstaat darmkanker vanuit een darmpoliep? En hoe kan darmkanker tijdig worden opgespoord? Deze en andere vragen stonden centraal bij de afdeling Maag-darm-leverziekten tijdens de open dag in Meander Medisch Centrum op zaterdag 16 maart. Bezoekers konden middels een prijsvraag testen hoe het gesteld is met hun kennis over darmkanker.

 

Mevrouw Lidy Broekhuizen uit Amersfoort is de winnaar geworden van alle mensen die de vragenlijst foutloos hadden ingevuld. Verpleegkundig consulenten Linda Groot en Lisette Demmers overhandigden haar dinsdag 19 maart de prijs, een tas vol cosmeticaproducten beschikbaar gesteld door de stichting Look Good Feel Better. Op wwww.meanderoncologischcentrum.nl kunt u zelf uw kennis over darmkanker testen en de antwoorden van de prijsvraag nalezen.

Darmkanker
Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Hoe eerder darmkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing. Darmkanker ontstaat vaak uit een darmpoliep. Het duurt ongeveer tien jaar voordat een poliep is uitgegroeid tot een tumor. Veel mensen weten niet dat ze poliepen hebben, want die geven aanvankelijk geen klachten. Als poliepen op tijd worden ontdekt, kunnen ze worden verwijderd voordat ze gevaarlijk worden. Het Endoscopisch Diagnostisch Centrum (EDC) op Meanderlocatie Baarn heeft zich gespecialiseerd in darmonderzoeken. Het EDC beschikt over ultramoderne apparatuur en er werken gespecialiseerde maag-darm-leverartsen en verpleegkundigen. De medische zorg voor mensen met kanker staat in Meander Medisch Centrum op hoog niveau. Meander is een van de eerste ziekenhuizen die het NIAZ-kwaliteitskeurmerk voor oncologische zorg heeft behaald.

Bevolkingsonderzoek darmkanker
Vanaf september 2013 wordt in Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan uiteindelijk ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen.

 

Mevrouw Lidy Broekhuizen (rechts) uit Amersfoort had alle antwoorden goed van de prijsvraag van de afdeling Maag-darm-leverziekten van Meander Medisch Centrum. Verpleegkundig consulenten Linda Groot (links) en Lisette Demmers (midden) overhandigden haar dinsdag 19 maart de prijs, een tas vol cosmeticaproducten.

 

 

Informatie bijgewerkt: 17 December 2013