Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander in netwerk Intensive Care Midden Nederland

Meander Medisch Centrum in Amersfoort maakt nu deel uit van het Intensive Care Netwerk Midden Nederland. Zeven ziekenhuizen in de regio werkten al samen, maar vormen nu ook organisatorisch een netwerk. Zo komt de patiënt die Intensive Care zorg nodig heeft, altijd op het juiste moment, op het juiste bed op de juiste plek.

 

 

Het gaat naast Meander om het Universitair Medisch centrum Utrecht (UMCU), St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk, Diakonessenhuis in Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Door deze samenwerking bundelen zij hun kennis en wisselen ze deskundigheid uit. 

 

Kwaliteitswinst

Oscar Groot, intensivist en medisch hoofd van de IC in Meander Medisch Centrum: “We zijn trots op deze samenwerking, als een van de eerste IC-netwerken in Nederland. Leren van elkaar en samen verder verbeteren, is een belangrijk doel. Bij plaatsgebrek of wanneer specifieke expertise nodig is, kan een patiënt sneller worden overgeplaatst. Het resultaat is: excellente IC-zorg in Midden Nederland. Dat is kwaliteitswinst voor alle 1,5 miljoen inwoners in deze regio.”

 

Stap verder

De zeven ziekenhuizen werkten op het gebied van de intensieve zorg al jaren op verschillende niveaus goed samen, zowel medisch-inhoudelijk als wat betreft medische opleidingen. De nieuwe overeenkomst gaat een stap verder. Oscar Groot: “We gaan gezamenlijk opleidingsbijeenkomsten en regionale refereeravonden organiseren. Ook het afstemmen van protocollen en richtlijnen voor zorg staat op de agenda. Om nog meer van elkaar te kunnen leren, gaan intensivisten en IC-verpleegkundigen regelmatig bij een ander ziekenhuis uit het netwerk meekijken.”

 

Optimale privacy

Meander Medisch Centrum heeft een relatief grote IC-afdeling met 14 eenpersoonskamers. Dit biedt optimale privacy. Op de afdeling Intensive Care worden patiënten opgenomen die een levensbedreigende aandoening hebben. Zij worden hier continu nauwlettend  in de gaten gehouden. Ook is er voortdurend dialyse of beademing mogelijk en is er elk moment van de dag een gespecialiseerde IC-arts aanwezig. Bijzonder is de IC-nazorgpoli. Hier komen patiënten een aantal weken na hun verblijf op de IC om na te praten met de arts. De opname op de IC heeft zo’n impact op een patiënt en diens familie, dat er veel behoefte is om terug te blikken op deze periode en deze goed af te ronden. 

 

Foto: Op 25 april 2017 ondertekenden de 7 medisch hoofden van de 7 IC-afdelingen een samenwerkingsovereenkomst in aanwezigheid van enkele ziekenhuisbestuurders. Staand van links naar rechts: drs. O.A. Groot (Meander Medisch Centrum), drs. G. Ambaum (Ziekenhuis Rivierenland), drs. D.H.T. Tjan (Ziekenhuis Gelderse Vallei) en L. Bras (St. Antonius ziekenhuis). Zittend: prof. dr. D. van Dijk (UMCU), C. Glas-Buiter (St. Jansdal Harderwijk), Dr. J.W. Fijen (Diakonessenhuis Utrecht-Zeist-Doorn).

Informatie bijgewerkt: 26 April 2017