Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander doet mee aan landelijk onderzoek naar kanker

Onlangs is de honderdste patiënt in Meander Medisch Centrum geïncludeerd in de CPCT-02 studie voor onderzoek naar de gepersonaliseerde behandeling van kanker. Het gaat om een studie van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) in samenwerking met de Hartwig Medical Foundation. Patiënten met uitgezaaide kanker die aan deze landelijke studie meedoen, staan een stukje weefstel af voor tumorspecifiek DNA-onderzoek.

 

In Meander Medisch Centrum komen veel patiënten voor de behandeling van kanker. Gelukkig genezen veel patiënten van deze ziekte. Helaas kunnen er ook uitzaaiingen zijn. In dat geval kunnen patiënten meedoen aan de CPCT-02 studie. Dit is een studie van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) in samenwerking met de Hartwig Medical Foundation.


Dat doen inmiddels al meer dan honderd patiënten van ons ziekenhuis. Zij krijgen te maken met Els Wink en Karlijn Bramer. Deze oncologieverpleegkundigen coördineren het onderzoek, begeleiden de patiënten en verzamelen onderzoeksgegevens. “We zijn er trots op dat we deze mogelijkheid kunnen bieden aan onze patiënten. De studie loopt in Meander Medisch Centrum goed door de korte lijntjes met de specialisten en radiologen en de fijne samenwerking met de ondersteunende disciplines.”

 


Hoofdonderzoeker internist-oncoloog Haiko Bloemendal: “Door het genetische materiaal, het DNA, in de kanker nauwkeurig te analyseren, hopen we in de toekomst elke patiënt een behandeling op maat aan te kunnen bieden. We weten tegenwoordig veel meer over hoe kanker werkt. Maar we weten nog niet goed hoe we kanker het beste kunnen behandelen. We kiezen nog steeds een behandeling die voor de meeste patiënten met dezelfde vorm van kanker werkt en niet is afgestemd op de individuele patiënt. Het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) probeert hier verandering in te brengen.”

 

Met de huidige technologie kan het genetische materiaal, het DNA, in het menselijk lichaam worden afgelezen, zowel van normale cellen als van kankercellen. Met deze DNA-analyse kan worden voorspeld hoe de verschillende typen kanker zich ontwikkelen en welke DNA-veranderingen de kankergroei veroorzaken. Dit is een belangrijke en bijzondere stap voorwaarts. Want met de informatie waarom kanker is ontstaan en groeit, kan het beste medicijn worden ingezet om de kanker te bestrijden. Het doel is om elke patiënt in de toekomst een persoonlijk behandelplan aan te bieden, waardoor de patiënt een beter effect heeft op de behandeling met minder bijwerkingen.

 

Informatie bijgewerkt: 29 June 2017