Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Laat uw huid checken in Meander Medisch Centrum VOLGEBOEKT

Op zaterdag 21 mei 2016 vindt de landelijke Huidkankerdag plaats van 10.00 tot 13.00 uur. Meander Medisch Centrum doet hieraan mee. Op die dag kunnen mensen gratis hun huid laten checken door een dermatoloog op mogelijk verdachte plekjes. Naast de huidcheck krijgen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf controleren. Dermatologen doen dit van-uit een groeiende zorg om het almaar stijgend aantal gevallen van huidkanker. Let op: voor het chec-ken van uw huid moet u zich wel vooraf inschrijven, via de website www.huidkankerdag.nl. U kunt zich inschrijven vanaf 18 april. Echter, ‘vol is vol’, dus wees er tijdig bij.

 

Huidkanker: cijfers en gevolgen

Dermatoloog Karijn Koopmans  van Meander: “Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren, om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken.”

 

Toename

Die noodzaak wordt bevestigd door het sterk toenemende aantal mensen met huidkanker. In 2004 hadden ruim 28.000 mensen huidkanker, ruim tien jaar later waren dat er meer dan 50.000. Vorig jaar kregen bijna 6.000 mensen de diagnose melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Dat zijn er bijna 300 meer dan het jaar daarvoor. Jaarlijks overlijden ongeveer 1000 mensen aan huidkanker. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Huidkanker is een chronische ziekte: eenmaal huidkankerpatiënt, altijd huidkankerpatiënt. Huidkanker eist steeds meer slachtoffers.

 

Zonnebanken: risico’s

Onderzoek toont aan dat het gebruik van de zonnebank een extra risico op huidkanker geeft. Maatschappelijke aandacht voor de negatieve gevolgen van overmatige UV-blootstelling moet zorgen voor een grotere bereidheid om te stoppen met het gebruik van de zonnebank. Aanpassing van de regelgeving voor het gebruik van de zonnebank is wenselijk met als doel: een betere controle van de toegangsbeperking voor jongeren en de verplichte informatievoorziening.

 

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.

 

 

Op zaterdag 21 mei 2016 kunt u gratis uw huid laten checken door een dermatoloog in Meander Medisch Centrum.

 

 

Informatie bijgewerkt: 21 April 2016