Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

IJsje na operatie in Meander Medisch Centrum

Wie in Meander Medisch Centrum geopereerd wordt, krijgt sinds kort een waterijsje op de uitslaapkamer. Patiënten zijn zeer te spreken over het initiatief.

 

Na een operatie zijn patiënten vaak misselijk en hebben ze een droge mond door de beademing en narcose. Een waterijsje verkleint dan de kans op misselijkheid en geeft een heerlijk verfrissend gevoel.

“De volgende stap is; onderzoeken of dit leidt tot een sneller herstel op de afdeling en minder medicijngebruik”, aldus Diana Johns. Zij is recoveryverpleegkundige en samen met collega Margriet Lit één van de initiatiefnemers. “Met het waterijsje kunnen we het comfort voor onze patiënten na hun operatie vergroten.”

 

Niet alle patiënten komen in aanmerking voor een aardbeien- of perenijsje. De artsen hebben hierover duidelijke afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een protocol. Daarnaast moet de patiënt goed kunnen slikken en het ijsje zelf kunnen vasthouden.

 

 

De heer Doornbos uit Leusden kreeg onlangs een waterijsje aangeboden toen hij op de uitslaapkamer (recovery) lag na zijn handoperatie. “Ik vond het een heel leuk idee en het gaf me wat afleiding na de operatie. Ik had een droge mond, dus dit viel letterlijk in de smaak. Vanaf ’s morgens vroeg moest ik al nuchter zijn, dus het was lekker om iets te kunnen eten. Ook vond ik het heel prettig dat ik me totaal niet misselijk voelde.”

 

Vooraf wordt niet aan patiënten verteld dat er mogelijk een ijsje wordt aangeboden na de operatie. Diana Johns: “Naast de protocollen die we hiervoor samen met de medisch specialisten en anesthesiologen hebben ontwikkeld, maken we op de recovery altijd zelf een verpleegkundige inschatting of de patiënt er geen risico mee loopt.”

 

Informatie bijgewerkt: 23 January 2015