Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Donorweek in Meander: alles over de nieuwe Donorwet en Donorregister

Op 1 juli 2020 wijzigt de Donorwet. Vanaf die datum komt iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder in het Donorregister te staan. Wie geen keuze invult, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaan- en/of weefseldonatie. Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober is het Donorweek. In Meander Medisch Centrum staat die week elke dag van 09.00 uur tot 13.30 uur een informatiestand in de Laan.

 

Ger Palmboom is klinisch ethicus in Meander. Keuzes over orgaan- en weefseldonatie zijn ook voor hem lastig. “Hoe meer ik over orgaandonatie weet, hoe minder ik eigenlijk weet wat ik zou willen.”


In de discussie rondom de wetswijziging heerst er volgens Palmboom veel polarisatie. “Het is niet zo dat de overheid over mijn organen/weefsels mag beschikken, zoals de tegenstanders van de wetswijziging stellen. Iedere burger krijgt alle kans om aan te geven wat hij wil. Zo kan hij aangeven dat hij geen donor wil zijn. Daarin wordt dus niets opgedrongen of verplicht. Deze wetswijziging beoogt het tekort aan organen en weefsel kleiner te maken, door de randvoorwaarden soepeler te maken zodat er geen 'potentiële donororganen/-weefsels' verloren gaan.”


Zware vraag
“Door de registratie op deze manier te wijzigen, bepaalt de overheid dat ik mij als burger niet meer kan onttrekken om over deze – bijna onvoorstelbare –  vraag en wens na te denken en een besluit te nemen”, zegt Palmboom. “Daarin dringt de overheid mij dus wel wat op: namelijk een besluit nemen over een heel zware vraag. Hoe meer ik over orgaandonatie weet, hoe minder ik eigenlijk weet wat ik zou willen. Natuurlijk vind ik het een goede zaak dat ik door te doneren het leven en de gezondheid van andere mensen kan verbeteren. Tegelijkertijd betekent mijn keuze voor donatie wel dat mijn nabestaanden op een andere manier mijn sterven zullen ervaren en daardoor anders afscheid van mij zullen moeten nemen. Ik ben er nog steeds niet uit wat ik daarin het meeste waarde geef.”

 Kom langs in Meander
Heeft u ook vragen over het Donorregister en de nieuwe Donorwet? U bent van harte welkom om langs te komen tijdens de Donorweek van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober in de Laan in Meander Medisch Centrum.

 

 

Informatie bijgewerkt: 28 October 2019