Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Cardioloog Meander doet veelbelovende ontdekking

Cardiologen uit Nederland en Australië hebben een veelbelovende ontdekking gedaan. Een ontstekingsremmend medicijn, Colchicine, dat al eeuwen wordt gebruikt voor jicht, blijkt hart- en vaatziekten te voorkomen bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Een lage dosis van het medicijn verlaagt de kans op een hartaanval met 30%. Dit onderzoek werd begin deze week op het online Congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Amsterdam en in het toptijdschrift The New England Journal of Medicine gepubliceerd. Arend Mosterd, cardioloog in Meander, is een van de hoofdonderzoekers.

 

Minder (dodelijke) hartinfarcten

Aan het onderzoek deden 5.500 patiënten mee die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. De helft kreeg elke dag 0,5 mg Colchicine, de rest een placebo. Er traden minder (dodelijke) hartinfarcten op in de groep die het medicijn kreeg. Deze mensen hadden ook veel minder vaak een dotteroperatie nodig. “In Nederland zouden er al gauw honderdduizenden hartpatiënten baat bij dit medicijn kunnen hebben”, zegt Arend Mosterd tegen NRC Handelsblad.

 

 

Direct beschikbaar

Colchicine is een ontstekingsremmende stof die oorspronkelijk werd gewonnen uit de plant herfsttijloos. Het geneesmiddel wordt voorgeschreven tegen jicht en soms tegen een ontsteking van het hartzakje. De onderzoekers verwachten dat artsen het medicijn snel mogen voorschrijven aan patiënten die hartinfarct hebben gehad of vernauwingen hebben in de kransslagaders. Colchicine is in principe direct beschikbaar en het is een goedkoop medicijn.

 

Lees meer

Amersfoortse cardioloog vindt middel dat kans op hartaanval verkleint: 'Dit gaat honderdduizenden Nederlanders helpen' - AD 3 september 2020

 

Pil tegen jicht kan nieuwe hartaanvallen voorkomen - NRC 31 augustus 2020

 

Meer informatie is te vinden op de website van de Hartstichting.

 

Informatie bijgewerkt: 4 September 2020