Nog nauwkeuriger opsporen van prostaatkanker

Meander Medisch Centrum in Amersfoort start vandaag met een nieuwe, patiëntvriendelijke methode om prostaatkanker in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de licht radioactieve stof gallium, waarmee heel nauwkeurig prostaatkankercellen worden gelokaliseerd. Het is voor de behandeling van prostaatkanker namelijk heel belangrijk om te weten of de tumor alleen in de prostaat zit of ook daarbuiten, elders in het lichaam.

Samenwerking Meander Medisch Centrum en St Jansdal

Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft wederom een vierjarig contract getekend met het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Het gaat om samenwerking op het gebied van de Nucleaire Geneeskunde. Dit betreft onderzoeken en behandelingen waarbij gebruik gemaakt wordt van radioactieve stoffen en complexe technische onderzoeksapparatuur zoals de PET-CT scanner. Een verdergaande samenwerking, mogelijk ook in andere vakgebieden, wordt besproken.

Geslaagde Girlsday in Meander Medisch Centrum

De jaarlijkse Girlsday heeft als doel meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT. In heel Nederland openen bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Ook Meander Medisch Centrum doet mee. Ruim 25 meisjes van Technika 10 Keistad kregen op 20 april een rondleiding op de afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde (R&N).

Rhenium-behandeling in Meander Medisch Centrum op TV

In het NCRV-programma 'Altijd wat' was Meander Medisch Centrum in beeld als producent van het pijnstillende middel Rhenium-188-HEDP. Kankerpatiënten met uitzaaiingen in de botten hebben baat bij de behandeling met dit radioactieve geneesmiddel. Het werkt snel, eenvoudig en langdurig. Het middel is snel beschikbaar en goedkoop. Ook is het door de geringe bijwerkingen zeer patiëntvriendelijk. Zorgverzekeraar Achmea heeft dit proces actief ondersteund.

Nieuw hartonderzoek in Meander Medisch Centrum

In Meander Medisch Centrum is een nieuw onderzoek geïntroduceerd om zeer nauwkeurig de doorbloeding en werking van de hartspier te bepalen. Tevens is dit nieuwe onderzoek uiterst patiëntvriendelijk. Dit komt door de toepassing van de licht radioactieve stof Rubidium-82.