Afwijkende openingstijden rond de feestdagen

De afdeling Bloedafname, Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en de winkeliers van Meander Medisch Centrum hanteren tijdens de feestdagen aangepaste openingstijden.

Radioactief rhenium succesvol als pijnbestrijding bij kanker

Patiënten met prostaat- en borstkanker hebben vaak uitzaaiingen in botweefsel (botmetastasen). Deze uitzaaiingen zorgen voor veel pijn en hebben een grote impact op het dagelijkse leven. Zeker als er geen zicht meer is op overleving zorgt een goede pijnbestrijding voor een verbetering van de kwaliteit van leven. In Meander worden op dit moment veel patiënten met pijnlijke botmetastasen met succes behandeld met Rhenium-188-HEDP. Met als doel om de letterlijke pijn van hun ziekte te verminderen.

Zeldzame tumoren beter en sneller in beeld met nieuwe radioactieve tracer

Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Het ziekenhuis maakt hierbij gebruik van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate dat geen bijwerkingen heeft. Het onderzoek heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de tumor eerder en scherper in beeld komt. Ook duurt het onderzoek maar 1,5 uur. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair kankeronderzoek.

Meer sfeer en comfort in Galerij Meander

Op 4 juli is in de Galerij van Meander Medisch Centrum een nieuwe wachtplek geopend voor patiënten van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Op deze afdeling komen dagelijks honderden patiënten, van jong tot oud, voor onderzoek en behandeling. De nieuwe wachtplek bestaat uit zachte, comfortabele banken en is een welkome aanvulling op de bestaande zitplekken. “We vinden het fijn dat onze patiënten er nu prettiger bij zitten. De nieuwe banken zijn een hele vooruitgang, zeker voor mensen die pijn hebben of zich ongemakkelijk voelen”, aldus Wilma Verburg, die als medisch beeldvormer veel patiënten onderzoekt. De inrichting is mogelijk gemaakt met giften van de Marathon Amersfoort (editie 2016) en de Vrienden van Meander.

Gallium PSMA PET-scan van Meander in blad PKS

In het decembernummer van het Nieuwsmagazine over prostaatkanker gaan nucleair geneeskundige John de Klerk (foto: links) en uroloog Anko Kooistra (foto: rechts) in op de diagnostiek van prostaatkanker.