aandachtsgebied

Radionuclidentherapie

Als u radionuclidentherapie krijgt, behandelen we u met radionucliden. Dit is een radioactieve stof. Het wordt gebruikt bij een te snel werkende schildklier, schildklierkanker, botuitzaaiingen bij kanker of behandeling van uitzaaiingen van prostaatkanker. U komt hiervoor naar onze afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Daarom Meander

  • STZ expertisecentrum
  • Eigen productie van radionucliden in ons Laboratorium
  • Landelijk gezien een breed aanbod van radionuclidentherapie

Uw afspraak

maken of wijzigen

Overige vragen? Neem contact met ons op.

Terug

Radionuclidentherapie in Meander Medisch Centrum

In Meander zijn we gespecialiseerd in radionuclidentherapie. Dit zijn verschillende therapieën met radionucliden: radioactieve deeltjes die u van binnenuit bestralen. We gebruiken bijvoorbeeld Jodium-131 bij een te snelwerkende schildklier of bij schildklierkanker. Radionuclidentherapie kunnen we ook inzetten om botuitzaaiingen van bepaalde kanker soorten te behandelen, maar ook andere uitzaaiingen bij prostaatkanker.

Als uw ziekte niet meer te genezen is, is er een palliatieve behandeling met radionucliden mogelijk. Zo kunnen we ervoor zorgen dat u minder pijn heeft. We gebruiken radionucliden bijvoorbeeld bij prostaatkanker met uitzaaiingen naar de botten (botmetastasen). Meander is het landelijke expertisecentrum in radionuclidentherapie.

Om u deze uitstekende zorg te kunnen bieden werken onze specialisten nauw samen met andere afdelingen. Zoals Radiologie, Endocrinologie en het laboratorium van onze Apotheek, die de radionucliden zelf maakt. En natuurlijk met het Centrum voor oncologische zorg.

Poliklinieken,
spreekuren & afdelingen

Bekijk het overzicht
Foto van Drs. G.K. (Gauke) Lammers
Drs. G.K. (Gauke) Lammers Nucleair geneeskundige
“De diversiteit van vraagstukken en de vele nieuwe ontwikkelingen maken het werk voor mij aantrekkelijk.”
22 november 2021

Meander biedt baanbrekende behandeling tegen uitgezaaide prostaatkanker aan

De nucleair geneeskundigen van Meander Medisch Centrum hebben de eerste behandelingen met Lutetium-177-PSMA uitgevoerd. Dit is een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker, voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Lutetium is een radioactieve stof en wordt opgenomen door de kankercellen, waardoor deze afsterven. De therapie is de afgelopen jaren getest in een groot internationaal onderzoek. Meander is, na het Antoni van Leeuwenhoek, het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze therapie op reguliere basis kan toepassen met vergoeding door de zorgverzekeraar. Lees verder