Vermoeidheid en conditieverlies door chemotherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen tijdens uw behandeling een positieve invloed heeft op vermoeidheid en conditieverlies. Ook kan het helpen om de bijwerkingen van de chemotherapie beter te verdragen. Wij adviseren u daarom om lichamelijk actief te worden of te blijven voor en tijdens uw behandeling.

Terug

Meander Move

Tijdens de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Bewegen kan ervoor zorgen dat u zich beter voelt. Zowel voor en tijdens de behandeling als na afronding hiervan. Daarom bieden wij u ‘Meander Move’ aan. Dit beweegadvies is ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA). In het kort komt het er op neer dat u probeert om dagelijks 30 minuten te bewegen in een stevig tempo. Bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Lees meer in de folder Meander Move.

Beweegtips

 • Als 30 minuten stevig bewegen per dag niet lukt, start dan met minder. Bijvoorbeeld 10 minuten en breidt dit uit in stapjes van 5 minuten naar 30 minuten.

 • Oefen niet op de dag van en de dag na de chemotherapie.

 • Rust even uit als het te inspannend wordt. Laat u niet opjutten om toch door te gaan.

 • Doe het rustig aan een half uur voor de lichamelijke inspanning en een half uur na afronding.

 • Als u gewend was om intensief te sporten, kan het zijn dat u een stapje terug moet doen. Overleg met uw arts of verpleegkundige wat mag en mogelijk is.

Tips bij vermoeidheid

70% van de mensen met kanker of die behandeld zijn voor kanker hebben last van vermoeidheid. 30% van de mensen houdt op de langere termijn klachten. Deze klachten kunnen gevolgen hebben voor het doen van dagelijkse activiteiten en voor concentratie en geheugen. Een mens heeft energie nodig om te kunnen bewegen, te kunnen denken, maar ook emotionele verwerking kost energie.

Alle mensen zijn wel eens vermoeid. De vermoeidheid door kanker kenmerkt zich door het plotselinge ontstaan van vermoeidheid, de soms extreme uitputting en de langere hersteltijd na inspanning. Vermoeidheid heeft een grote impact op de kwaliteit van leven.

Het is belangrijk dat u zichzelf niet overbelast:

 • Neem voldoende pauzes tijdens de dag.

 • Wissel inspanning en ontspanning af.

 • Zorg voor een vast dag- en nachtritme.

 • Durf hulp te vragen als het teveel wordt.

 • Weet u dat een activiteit die u gaat doen zwaar is of lang duurt? Plan dan vooraf, tijdens en achteraf een pauze in.

 • Ga niet door met een activiteit totdat al uw energie op is.

 • Doe één ding tegelijk.

Untire app

U kunt ook gratis de Untire app gebruiken. Deze app helpt vermoeide (ex-)kankerpatiënten heel concreet om meer energie terug te krijgen en levenskwaliteit te verbeteren. Via de app krijgt u dagelijks tips, oefeningen tegen stress, oefeningen om fitter te worden en uitleg. Zo bouwt u stap voor stap meer energie op. U kunt ook bijhouden hoe het met de vermoeidheid en energie gaat. Ga naar: https://untire.nl/toegang-untire.

Oncologische revalidatie

De afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander biedt oncologische revalidatieprogramma’s. Heeft u naast verlies van conditie en vermoeidheid ook problemen op het gebied van verwerking of energieverdeling? Dan kunt u via uw oncologieverpleegkundige een afspraak maken bij de revalidatiearts. Als u hiervoor in aanmerking komt, krijgt u een revalidatiebehandeling op maat. De therapie is individueel of met lotgenoten. In de meeste gevallen vergoedt uw ziektekostenverzekeraar het revalidatieprogramma.

Oncologische fysiotherapie buiten Meander

De meeste mensen hebben voldoende aan alleen fysiotherapie. Hiervoor kunt u terecht bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Wij adviseren u een fysiotherapeut die aangesloten is bij het Transmuraal Oncologienetwerk Fysiotherapie (TOF). Zie: www.meandermc.nl/TOF.

Ontspanningsoefeningen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat ontspanningsoefeningen helpen om uw herstel te bevorderen. Het vermindert bijwerkingen van de chemotherapie, zoals misselijkheid en vermoeidheid, pijn, angst, spanning en somberheid. Als uw spieren ontspannen, rust u beter uit en is er ruimte voor herstelprocessen en energieopbouw.

Speciaal voor patiënten van Meander heeft de afdeling Revalidatiegeneeskunde eenvoudige ontspanningsoefeningen gemaakt. Als u deze oefeningen regelmatig doet, voelt u zich prettiger. Daarnaast werkt u op een actieve manier aan uw herstel. Ga naar de pagina Ontspanningsoefeningen

Meer informatie

Bekijk de pagina Leven met en begeleiding bij kanker, Energie en bewegen.