Pacemakerimplantatie

Bij een te traag hartritme kunnen we een pacemaker bij u implanteren. Dit is een apparaatje dat we onder uw huid plaatsen dat elektrische signalen afgeeft aan uw hart. Voor deze behandeling blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.

Terug

Pacemakerimplantatie in Meander Medisch Centrum

Door een te traag hartritme kunt u vervelende klachten ervaren, zoals duizeligheid en plotseling flauwvallen. Een behandeling met medicijnen is vaak niet mogelijk. Onze cardiologen doen dan onderzoek om te kijken welke pacemaker bij u past. Voor de implantatie maken we eerst een hartfilmpje (ECG) en meten we uw bloeddruk. Daarna maken we onder plaatselijke verdoving een sneetje bij uw sleutelbeen om de pacemaker te plaatsen. Dit kleine apparaatje (van 5 bij 30 mm groot) bewaakt uw hartritme. De pacemaker kan minimaal 5 jaar blijven zitten en moet daarna vervangen worden. 

Na de implantatie maken we weer een hartfilmpje en de dag erna een röntgenfoto ter controle. Ook krijgt u antibiotica om infecties te voorkomen. Voordat u weer naar huis gaat, plannen we enkele controleafspraken. En u krijgt een pacemakerpas en leefregels mee naar huis.

Onze service & begeleiding

Log in op MijnMeander voor uw persoonlijk dossier en informatie op maat.

inloggen

Voorbereiden op uw afspraak of opname

Een goede voorbereiding thuis helpt. Wat neemt u bijvoorbeeld mee naar uw opname? Meander maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor u. Met heldere informatie in onze folders. Zo is het belangrijk dat u met bepaalde medicijnen tijdelijk stopt. De arts zal dit van tevoren met u bespreken. Ook is het belangrijk dat u schone slippers mee neemt en soepele kleding draagt.

Ondersteuning tijdens uw afspraak of opname

In Meander zorgen we graag voor u. Niet alleen met medische zorg, maar ook met alles eromheen wat uw opname bij ons prettiger kan maken. Zo zijn we een gezond dus rookvrij ziekenhuis. En weten we dat bewegen, lekker eten kan helpen bij een snel herstel. Als naaste kunt u vaak blijven overnachten in het ziekenhuis (rooming-in).

Weer thuis? Goed begeleid

De zorg van Meander stopt niet bij de deur. Ook rond en na uw vertrek uit het ziekenhuis helpen we graag bij snel herstel. Bijvoorbeeld met leefregels en tips voor thuis of begeleiding bij revalidatie. Bent u thuis en maakt u zich zorgen? Dan kunt u ons altijd bellen.