Longoperatie bij longkanker

Als u geen uitzaaiingen heeft, is een longoperatie vaak een mogelijke behandeling. De longarts verwijst u dan naar de longchirurg. De longchirurg neemt alle tijd om de operatie uitgebreid met u door te nemen.


Terug

Longoperatie bij longkanker in Meander Medisch Centrum

Longkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Als de tumor niet buiten de long is gegroeid en niet is uitgezaaid, dan kunnen we u opereren. Met een longoperatie heeft u de beste kans om beter te worden. In Meander Medisch Centrum zijn twee soorten longoperaties mogelijk:

  • een open operatie (thoracotomie). Bij een open longoperatie maakt de chirurg een snee in de borstkas.
  • een kijkoperatie (VATS). Bij een kijkoperatie opereert de chirurg uw long via kleine sneetjes tussen de ribben.

In Meander kijken we samen welke longoperatie voor u het beste is. Om te beslissen of een longoperatie voor u mogelijk en zinvol is, kan het zijn dat u eerst een kleinere operatie krijgt:

  • een mediastinoscopie. Bij deze operatie maakt de chirurg een klein sneetje in uw hals. Zo kan hij de lymfeklieren bij uw luchtpijp bekijken en stukjes weefsel voor onderzoek afnemen.
  • een thoracoscopie. Bij deze operatie maakt de chirurg een klein sneetje tussen uw ribben. Zo kan hij de buitenkant van uw long en de longvliezen bekijken en stukjes weefsel voor onderzoek afnemen.

Alle operaties worden onder narcose (algehele anesthesie) uitgevoerd.

Onze service & begeleiding

Log in op MijnMeander voor uw persoonlijk dossier en informatie op maat.

inloggen

Voorbereiden op uw afspraak of opname

Bij Meander vinden wij een goede voorbereiding op de operatie belangrijk. De longchirurg neemt dan ook alle tijd om de operatie aan u uit te leggen. Soms tekent de longchirurg de operatie voor u uit. Ook vertellen wij u wat mogelijke risico’s zijn.

Ondersteuning tijdens uw afspraak of opname

De longchirurg en fysiotherapeut helpen u de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan. U krijgt dan ook alle informatie over uw herstel voor als u na de operatie weer naar huis mag.  


Weer thuis? Goed begeleid

Bij Meander ondersteunen we u in uw herstel. Zo krijgt u een aantal leefregels mee naar huis na de operatie. Deze leefregels verkleinen de kans op mogelijke risico’s en ze helpen u sneller te herstellen.