Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Type heupprotheses

Met de heupprothese wordt de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd. U heeft geen of nauwelijks pijn meer en kunt vrijer bewegen. Het plaatsen van een heupprothese is dan ook een van de meest uitgevoerde orthopedische operaties geworden.

 

Een nieuwe heup is een kunstgewricht en dat is kwetsbaarder dan uw eigen heup. Een risico is dat in dit kunstgewricht de kop uit de kom kan schieten. Een ander risico is dat de verbinding tussen bot en prothese op lange termijn geleidelijk aan kan loslaten. Zware lichamelijke inspanningen en vooral sport kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht verkorten.

 

Er zijn verschillende soorten heupprotheses. Afhankelijk van uw leeftijd, leefstijl en de aandoening kan voor een bepaalde prothese gekozen worden. Het verschil is de wijze waar de prothese wordt vastgezet in het bekken en bovenbeen: de gecementeerde en de ongecementeerde heupprothese. In Meander Medisch Centrum gebruiken we alleen zeer betrouwbare heupprotheses.

 

De ongecementeerde heupprothese

Bij de ongecementeerde heupprothese worden de kom en de kop zo vast mogelijk in het bot ingeklemd. Zowel de titanium steel als kom hebben een wat ruw oppervlak waar het bot in kan groeien. Daardoor komt de nieuwe heup nog vaster te zitten.

 

Als ongecementeerde heupprothese worden de Taperlock steel en Mallory Head cup van Biomet gebruikt. Op de heupsteel wordt een keramisch heupkopje geplaatst. De binnenlaag van de heupkom bestaat uit hoogwaardig cross-linked poly-ethyleen.

 

De gecementeerde heupprothese

Bij een gecementeerde heupprothese wordt in de uitgefreesde kom een kunststof (polyethyleen) kom geplaatst. De versleten heupkop wordt ook vervangen door een kunststof kopje (van oxinium) die met een steel in het bovenbeen wordt geplaatst. Zowel de kom als de steel worden met botcement (polymethylmetacrylaat, een twee-componentenlijm) aan het bot verankerd.

 

De Spectron steel en Reflection cup van Smith and Nephew worden als gecementeerde heupprothese gebruikt. Op de heupsteel wordt een oxinium heupkopje geplaatst. De binnenlaag van de heupkom bestaat uit hoogwaardig cross-linked poly-ethyleen.

 

Door deze combinaties zal de slijtage van de heupprothese in de toekomst zeer minimaal zijn. Beide heupprothesen hebben de hoogste levensduur, namelijk meer dan 90 procent is succesvol tien jaar na operatie (Klasse 10 A, volgens ODEP classificatie).

 

Hieronder vindt u de gegevens van de gebruikte prothesen, zoals deze internationaal bekend zijn. In Meander Medisch Centrum is bewust voor gekozen voor heupprothesen met de beste duurzaamheid.

 

Tevens registreren we onze heupprothesen in het register (LROI) zoals de NOV (Nederlandse Orthopaedische Vereniging) dit voorschrijft.

Meander Medisch Centrum is al enige jaren onafgebroken door meerdere verzekeraars aangewezen als kwaliteitsziekenhuis voor de plaatsing van heupprothesen.

 

Bekijk de ODEP-ratings

 

Type

Ongecementeerd

Gecementeerd

Type scharnier

Polyethyleen / keramiek

Polyethyleen / keramiek

Kom

Mallory Head kom met cross-linked polyethyleen bekleding

Reflection All Poly kom van cross-linked polyethyleen

Steel

Taperlock

Spectron

Kop

Biolox keramische kop

Oxinium kop

Leverancier

Biomet

Smith & Nephew

 

Ga naar de website van Biomet Nederland.

Ga naar de website van Smith & Nephew Nederland.